Borba još traje

Milijana Latinović

Virus korona je i dalje svuda oko nas. Nisu ga ubile visoke temperature iako smo u martu, kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze u Srpskoj, svi željno iščekivali ljeto pomno slušajući one koji su tvrdili da korona nema šanse da opstane kad ugrije.

Taj sićušni nevidljivi neprijatelj koji je blokirao cijeli svijet ipak nas je sve demantovao i preživio i rast žive iznad 35. podioka u termometru. Do kad će biti tako, niko sa sigurnošću ne može reći.

Očigledno je da, iako su mjere donesene na početku pandemije ublažene, borba ne prestaje. Korak po korak, sve se počelo vraćati u stanje kakvo je bilo prije pojave “kovida 19”. Većina restriktivnih mjera je ukinuta, ali su oprez i odgovornost ostali.

Osim najviših republičkih institucija koje su donosile mjere i rješavale jedan po jedan problem koji je iskakao kako je pandemija odmicala, u koštac sa koronom uhvatile su se i lokalne zajednice, koje su tu borbu skupo platile.

S ciljem suzbijanja širenja virusa korona iz lokalnih kasa iskeširani su milioni maraka. Novac je uglavnom trošen na obezbjeđenje sredstava za dezinfekciju, nabavku respiratora, dezinfikovanje javnih površina, pomoć zdravstvenim ustanovama, ali i siromašnom stanovništvu.

Najviše novca usmjereno je ka oporavku privrede koja je zbog “kovida” pala na koljena. Nema preduzeća koje nije bar na dan ili dva bilo prinuđeno da zaustavi pogone, ili bar smanji obim poslovanja, jer i tamo gdje nije bilo zaraženih, bilo je onih koji su zbog kontakata sa “kovid” pozitivnima morali u izolaciju. Osim toga, privreda nije mogla da funkcioniše kako treba jer su zbog korone stali i ino-partneri.

Zahvaljujući podršci koja je počela stizati i sa lokalnog i sa republičkog nivoa, sačuvana su radna mjesta i spriječen lošiji scenario koji bi nas zadesio da je napravljena i najmanja greška u koracima. Pomoć je stizala u našu Republiku i od prijatelja iz Srbije, Rusije i Kine. Priskočili su u pomoć svi koji su mogli. Bez obzira na to što je slika za nijansu vedrija nego u martu i aprilu, broj zaraženih varira iz dana u dan i podsjeća da rat protiv korone nije završen.

Poneku bitku smo možda i dobili, ali ne smijemo ni na trenutak zaboraviti na oprez, pranje ruku, maske i rastojanje jer to je jedini lijek dok ne stigne vakcina. U suprotnom, sve što smo do sada postigli pašće u vodu. Ostati zdrav, u ovom slučaju i negativan, mora biti broj jedan na listi prioriteta, jer borba još traje.

 

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana