Borba bez predaha

Milijana Latinović

Prošle su skoro dvije godine otkako se virus korona pojavio u kineskom gradu Vuhan, koji je u trenutku širenja zaraze izgledao kao grad duhova. Za veoma kratko vrijeme Kinezi su čeličnom voljom savladali sićušnog neprijatelja. Puste i sablasne ulice veoma kratko bile su svakodnevica u kineskoj provinciji u kojoj se nalazi Vuhan. Žurke na otvorenom su se vratile i gotovo da niko više i ne pominje taj epicentar pandemije.

 

S druge strane, kod nas i dalje traje borba bez predaha. Samo na trenutak, tokom ljeta udahnuli smo punim plućima. Korona brojevi divljaju iz dana u dan, a za svega deset dana oktobra bitku sa opakom bolešću izgubilo je 189 oboljelih, od kojih je 13 bilo u trećoj ili četvrtoj deceniji života.

I dok su “kovid” ambulante iz dana u dan punije i oboljeli u redovima čekaju pregled i neophodnu terapiju, na vakcinalnim punktovima gužve su prava rijetkost. S jedne strane, tvrde ljekari, ima onih koji se raspituju za treću dozu vakcine protiv virusa korona jer žele da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite sebe i svoje najmilije.

S druge strane, među mladima je veliki broj onih koji za imunizaciju neće ni da čuju. Iz dana u dan oboljelih je sve više, preminulih takođe. Ljekari tvrde da su oni sa najtežom kliničkom slikom mahom nevakcinisani. Međutim, ni crni korona brojevi ni to što nakon 19 mjeseci svi imamo nekoga ko se borio sa ovom bolešću ili poznajemo nekoga kome je korona uzela najbliže nekima naprosto ne dolazi do svijesti.

Okupljanja u velikom broju bez maski su, izgleda, sasvim u redu, nenošenje maske prilikom ulaska u prodavnice i javni prevoz takođe. Mnogi su se opustili do te mjere da se ponašaju kao da je virus nestao. A nije, nažalost. Najbolje to znaju porodice onih koji biju bitku za svaki udah u nekoj od bolnica širom Republike. Osim što brinu jer njihovi najmiliji dišu isključivo uz pomoć maske, respiratora ili vještačkih pluća, strepe i da li će osvanuti jutro kada u bolnicama više neće biti kiseonika jer, nažalost, politika je glasnija od medicinske struke. I dok Kinezi dišu punim plućima, kod nas su kojekakve teorije zavjere glavna tema o kojoj svi sve znaju. Poslije toliko mjeseci borbe mi imamo dvocifrene bojeve preminulih na dnevnom nivou.

Postalo je potpuno besmisleno ponavljati da je neophodno poštovanje mjera zarad zdravlja svakog pojedinca. I dalje je nevjerovatno da pojedinci opravdanje traže u tome što neko drugi ne poštuje mjere, pa neće ni oni. Ničiji nemar ne bi smio biti opravdanje. Nastavimo li jedni drugima tjerati inat, pred nama će biti još mnogo talasa i kojekakvih sojeva virusa koji se očigledno hrani našim nemarom i neodgovornošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana