Boravišna taksa

Marina Čigoja
Boravišna taksa

Zbog neplaćanja boravišne takse Republika Srpska godišnje u prosjeku gubi između 250.000 i 300.000 maraka.

Tako kažu zvanični podaci. Međutim, ako se ovome doda neprijavljivanje gostiju, odnosno "siva ekonomija" u turizmu, dolazimo do cifre koja je znatno veća od pomenute.

Prema procjeni Ministarstva trgovine i turizma RS, ali i svih relevantnih faktora u turizmu, najmanje 30 odsto prometa u turizmu spada u "sivu ekonomiju".

Neplaćanje boravišne takse i neprijavljivanje gostiju predstavljaju još jedan od udara na budžet Republike Srpske.

Time su direktno oštećene opštinske i Turistička organizacija Republike Srpske, ali i razvoj turizma Republike Srpske uopšte.

Kako turizam promovisati, kako ga pospješiti, bez novca, pitanje je sa kojim se susreću zaposleni u turističkim organizacijama.

S druge strane, kako "ilegalnom" boravku u Srpskoj stati u kraj i riješiti ovaj problem, čini se, za sada niko ne zna. Pokušaji postoje, ali za sada nisu dali dobre rezultate.

Da se plaćanje takse mahom izbjegava, pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u RS u 2009. godini ostvareno 564.091 noćenje, dok je prema uplatama boravišne takse ostvareno 384.890 noćenja.

Razlika u noćenjima je očigledna, u novčanom iznosu još očiglednija. Samo prošle godine zbog neplaćanja takse izgubljeno je 280.000 maraka.

I tako iz godine u godinu. I tako će i biti. Sve dok nadležni ne počnu da rade svoj posao i kontrolama i kažnjavanjem natjeraju ugostitelje u Srpskoj da svoje obaveze ispunjavaju.

Stanje u ovoj oblasti se može popraviti odlučnom akcijom Poreske uprave RS, koja će biti usmjerena na naplatu boravišne takse obveznicima koji je nisu platili, ili su je platili u umanjenom iznosu u odnosu na ukupan turistički promet.

Osim kontrola, potrebno je obezbijediti i informativni sistem u turizmu, putem kojeg će se uvezati svi turistički subjekti i na taj način bolje koordinisati.

Takođe, jedan od načina poboljšanja stanja u ovoj oblasti mogao bi da bude promjena propisa u pogledu kretanja i boravka stranaca i načina njihovog prijavljivanja nadležnim organima. Poznato je i da u Srpskoj egzistira značajan broj neregistrovanih objekata, koji onemogućava uvid u stvarno stanje o broju dolazaka i noćenja turista.

Sve se to može riješiti, samo ako se zaista želi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana