Boravak pod lupom

Vedrana Kulaga Simić

Služba za poslove sa strancima i lani je imala pune ruke posla. Granicu BiH prešli su mnogi stranci da bi obavili poslovne obaveze, školovali se, pokazali humanost na djelu, ali je bilo i onih čiji cilj bio da, kada dođu, ne odu iz BiH a i onih koji su se bavili mutnim poslovima.

Put u jednom pravcu vodio je uglavnom preko davanja lažnih podataka, sklapanja fiktivnih brakova, a njime su, što je posebno zabrinjavajuće krenuli i pojedini prestupnici.

Nadležne službe odbile su samo tokom prošle godine oko 180 zahtjeva stranaca koji su zatražili privremeni boravak na teritoriji BiH. Pod lupom je završilo više od 14.000 lica za koje je bilo potrebno dodatno provjeriti ko su, šta su i šta će u BiH. Koje su im namjere i da li i kakve kuju planove. Koji su njihovi putevi i krajnji ciljevi.

Strah od radikalnog islamizma podigao je ljestvice opreza u BiH. I to sa razlogom i treba držati oči širom otvorene da bi što manje onih sa zlim namjerama što prije bili otkriveni i vraćeni odakle su krenuli. Da treba biti na stalnom oprezu, pojačavati provjere zahtjeva za odobrenje/produženje privremenog boravka pokazalo se i prije nekoliko dana kada su otkrile četiri osobe za koje je utvrđeno da opasnost po BiH, a dolaze iz Njemačke, Turske i Austrije.

Nadležni moraju da vode računa o tome da li stranci, kojima je odobren privremeni boravak, dane u BiH koriste onako kako su i prijavili ili se iza zavjese dešavaju neki drugi poslovi koji mogu da naruše bezbjednost ove zemlje.

Privremeni boravak odobren je lani za više od 4.700 stranaca, novo zeleno svjetlo za ostanak na teritoriji BiH dobilo ih je skoro 6.300, a "rampa" je postavljena za 179 zahtjeva za odobrenje ili produženje zahtjeva. Odnosno u prosjeku po 15 mjesečno.

Bezbjednosne institucije ove zemlje moraju da budu na visini zadatka i ne smiju, radi bezbjednosti svih građana ove zemlje, da dopuste i najmanje propuste. Svaki zahtjev za odobrenje ili produženje privremenog boravka mora da bude detaljno "skeniran", da prođe i "sito i rešeto" i da ne zataji niko ništa u ovo vrijeme koje svakog dana opominje na nove prijetnje i opasnosti.

Vrata ove zemlje treba da budu otvorena, ali za one čije namjere nisu loše i ne predstavljaju opasnost po bezbjednost. Ovim prvim treba otvoriti vrata i poželjeti dobrodošlicu, a onima koji spadaju u drugu grupu, i ako su nažalost već kročili na područje BiH, pokazati izlaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana