Borački dodatak

Željka Dobrić
Borački dodatak

Protesta boraca u Republici Srpskoj neće biti, dogovorili su se juče predstavnici Boračke organizacije RS sa predstavnicima vlasti.

Borački dodatak, prema tom dogovoru, biće isplaćen najkasnije do 18. februara, a naknade za odlikovane borce od 2.600.000 maraka, već su, kako je ranije i obećano, isplaćene.

Iako borački dodatak neće biti isplaćen baš onog datuma kada su borci zahtijevali, razloga za zadovoljstvo imaju svi - borci, jer su uspjeli da ostvare svoja prava, ali i vlasti RS koje su pokazale da ne žele nesporazume sa borcima. Zadovoljni neće biti jedino oni koji bi u Banjaluci željeli da vide nemire i nestabilnost, jer se, na njihovu žalost, borački dodatak isplaćuje na vrijeme, a vlasti RS pokazuju da brinu o svojim stanovnicima.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je BORS jedna od najvažnijih organizacija za stvaranje i očuvanje Srpske i da je spreman da istinskim borcima uvijek iskaže svoje puno poštovanje i da se izvini ako je koga eventualno povrijedio.

S druge strane, naglasio je da "nije spreman da se izvinjava bilo kom špekulantu koji koristi prava boračke populacije, a da to ne zaslužuje". A takvih je, nažalost, bilo poprilično.

S druge strane, činjenica je i da je RS u ekonomskoj krizi i da je zbog nemogućnosti isplate dodatka prije Božića, kako je to ranijih godina bilo pravilo, i došlo do tenzija na relaciji BORS - vlast RS.

Ipak, na kraju se pokazalo da bez tolerancije i dobre volje i jednih i drugih dogovor nije moguć, i da u ovakvim momentima prijetnje i tenzije treba ostaviti po strani.

Takođe, treba imati u vidu i činjenicu da zakon ni u jednom momentu nije prekršen i da je aktima Vlade RS precizirano da se borački dodatak isplaćuje krajem prvog kvartala.

Iako taj rok, sve ovo vrijeme nije bio ni sporan, raduje ipak činjenica da je poslije nekoliko teških izjava rješenje pronađeno i prije nego što je to zakonom predviđeno i da, barem za sada, od protesta nema ništa.

Raduje i to da je i nova Vlada RS najavila da će, kao i ranije, pomagati borcima. Naravno, onim pravim i onim koji zaista zaslužuju prava koja im pripadaju. Za njih će se uvijek naći rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana