Bonska ovlašćenja

Goran Maunaga
Bonska ovlašćenja

Poslije poništenja Zaključaka Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa RS na institucije BiH, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko našao se na udaru nezadovoljnih predstavnika bošnjačkih političkih partija.

Iako je Incko, kao i njegovi prethodnici, podlegao snažnim pritiscima bošnjačkih stranaka i medija i primjenjujući "bonska ovlašćenja" kaznio dežurne krivce, sarajevskoj čaršiji je to malo. Njima bi bilo dovoljno jedino ukidanje Republike Srpske i to sada i odmah. Dekretom.

Sveukupnu situaciju u BiH vjerovatno je najbolje definisao jedan poznati glumac, Sarajlija, u nedavno datom intervjuu. Bez dlake na jeziku rekao je da Sarajevo živi zatvoreno i isfrustrirano mržnjom. I još je rekao nešto, a to je da se ono takvo ne tiče nikoga u regionu. Rekao je i da je više Sarajeva na Terazijama, nego u Ferhadiji.

Ova tačna i precizna slika unutrašnjeg stanja isfrustrirane sarajevske čaršije koja živi hermetički zatvorena, hraneći se mržnjom kao jedinim pogonskim gorivom ne bi bila problem da nije uzročno-posljedična. Iako Banja Luka nije na tom fonu, iako je nije briga za čaršiju, iako se ne hrani mržnjom, ona je indirektno žrtva te politike i te histerije.

Najtragičnije za sve je što se takva politika i takva histerija ostvaruje preko kancelarije visokog predstavnika, i to godinama. Visoki predstavnik kao gladijator u ringu, kojem aplaudira sarajevska čaršija i odbrojava dane i sate, mora da izvrši želje zarad prividnog mira u kući.

I to je najtužnije i najbjednije u cijeloj ovoj priči. U priči u kojoj su, navodno, svi deklarativno za demokratski evropski put, a u isto vrijeme služe se metodama rigidnijim od Staljinovih. 

Jasno je da je Inckovo posezanje za "bonskim ovlašćenjima" bilo  ustupak Sarajevu i još jednom zemlju udaljilo od moderne demokratske prakse sankcionišući pravo na drugačije mišljenje legitimnih predstavnika naroda.

Ostao je jedan izlaz, a to je da Ustavni sud pojasni cijelu situaciju, uz opasnost da će biti po onoj kadija te tuži, kadija ti sudi. Ako se i to desi, onda ostaje tužba pred najvišim evropskim pravosudnim institucijama. Naravno, ukoliko i samu tužbu OHR pod pritiskom sarajevske čaršije ne ukine. Živjela demokratija.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana