Bonelova istina

Miroslav Filipović
Bonelova istina

Izdvojeno mišljenje sudije Đovanija Bonela, u kojem je navedeno da bi presuda Suda u Strazburu mogla da dovede do novog rata u BiH, izazvalo je kontroverze u domaćoj i međunarodnoj stručnoj i političkoj javnosti.

Koja su to pitanja "duboko uznemirila" Bonela u situaciji u kojoj svi govore o neophodnosti usklađivanja Ustava BiH s međunarodnom i evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama zbog diskriminacije manjina u zemlji?

Naravno, i Bonelo dijeli mišljenje većine sudija o značaju nediskriminacije u obezbjeđivanju izbornih prava, ali priznaje da ne može podržati Sud koji "sije ideale, a žanje krvoproliće".

Uočio je da Sud "nije utvrdio da rizik od građanskog rata, izbjegavanje pokolja ili očuvanje teritorijalnog jedinstva ima dovoljnu društvenu vrijednost da opravda izvjesna ograničenja prava Sejdića i Fincija".

Bonelo konstatuje da presuda protiv BiH u slučaju "Sejdić Finci" u cjelosti ruši i "razvrgava" Dejton kao međunarodni sporazum i hrabro pita jesu li prava dvojice aplikanata da se kandiduju na izborima tako neograničena i primoravajuća da "ponište mir, bezbjednost i javni red uveden za cijelu naciju – pa čak i njih same".

Osim Bonela, na suštinu presude primjedbe je imala i sudija Ljiljana Mijović iz BiH, koja je navela da je Sud "omanuo u analizi istorijske pozadine i uslovima u kojima je Ustav BiH donesen", kao i da bi promjene u strukturi političkih institucija zemlje mogle dovesti do podgrijavanja ozbiljnih tenzija.

Posebno je intrigantna i Bonelova teza da bi u izopačenoj situaciji u BiH ostvarivanje manjinskih prava na ovaj način moglo biti uzrok rata i destabilizacije nacionalne ravnoteže.

Dodamo li ovim stručnim argumentima radikalnu volju bošnjačkih političara za drskim odbacivanjem Dejtona i prekrajanjem ustavnog uređenja, u čijoj srži je želja za apsolutnom bošnjačkom dominacijom u zemlji, nije teško zaključiti da bi ova presuda iz dobrih namjera, ipak, mogla da otvori Pandorinu kutiju.

Svakako da najviši pravni akt ove zemlje mora biti usklađen s najvišim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama, ali Bonelo potpuno opravdano konstatuje da u ovoj "izopačenoj situaciji" Sud nije smio da donese presudu koja ruši Dejton i mir koji je na njemu teškom mukom zasnovan, jer bi njeno sprovođenje moglo da dovede do mnogo ružnih raspleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana