Bombe

Milijana Latinović

Poruke obojene mržnjom i prijetnjama proteklih dana zatrpale su i-mejl adrese osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, a potom i Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci.

 

Anonimni pošiljaoci prijetili su i BN televiziji, pojedinim institucijama u Sarajevu i Mostaru, a poruke u kojima je pisalo da će dići u vazduh nevjernike, pobiti srpsku djecu i tome slično ulijevaju ogroman strah i zebnju. Neke su čak okarakterisane i kao terorizam.

Isti scenario imali smo priliku da vidimo prošlog mjeseca i u Srbiji, gdje su takođe iz dana u dan stizale dojave o podmetnutim bombama u školama, a potom je zaprijećeno i obrazovnim ustanovama u Sarajevu.

Da onima koji šalju takve poruke baš ništa nije sveto i da se ne obaziru ni na šta, najbolje svjedoči činjenica da su se osmjelili da zaprijete i tek rođenoj djeci u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj.

Zašto? Zbog čega? Šta su i kome skrivile tek rođene bebe?

Naravno ništa, ali to onima koji siju strah nije ni važno. O koliko bolesnim umovima je riječ jasno je čim se pročitaju prijeteće poruke koje su poslali.

Osim toga, jasno je i da iza takvih monstruoznih postupaka stoje dani i dani pripreme, sakupljanja kontakata, jer teško da bismo za noć mogli da nađemo i-mejl adrese više od 400 škola u Srpskoj čak i da ih tražimo s najboljom namjerom.

Ukoliko upišete naziv većine osnovnih i srednjih škola na “Gugl” pretraživaču, moraćete se dobrano potruditi da dođete do i-mejl adrese. Počesto one nisu navedene i nisu lako uočljive.

Neke škole nemaju ni internet stranicu, tako da nimalo nije jednostavno doći do kontakta. Bolesnim umovima koji su spremni na sve i svašta očigledno nije bilo teško da traže i kopaju samo da bi plašili nedužnu djecu, njihove roditelje i nastavnike.

Iako se u svim tim situacijama ispostavilo da su dojave o postavljenom eksplozivu bile lažne, nemoguće je ostati nijem. Nemoguće je ne zapitati se ko je spreman na takav potez i zbog čega.

I ko zna na čijoj će adresi već sutra osvanuti poruka sličnog sadržaja i koliko će uopšte vremena trebati nadležnima da uđu u trag pošiljaocima i da ih adekvatno sankcionišu. Na ta pitanja niko ne može precizno da odgovori, baš kao ni na ono zašto se Srpska našla na meti onih koji siju strah i mržnju.

Sve ono što ne valja dolazi nam sa zapada, a mi smo počesto slijepi kraj očiju i lako prihvatamo sve i svašta. Zbog ovakvih situacija nadležni bi morali u korijenu da sasijecaju te pošasti. +++

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana