Bomba

Veljko Zeljković

Migrantska kriza u BiH je poput tempirane bombe, koja bi svakog časa mogla da eksplodira. Sve češći su slučajevi obračuna sa smrtnim ishodom, krađa, paljenja objekata, oboljelih od malarije, tuberkuloze i šuge. A i zima ide.

Dodatni problem predstavlja i to što niko u BiH ne zna da li među 10.000 migranata, koliko se procjenjuje da ih ima na našim prostorima, ima i potencijalno bezbjednosno opasnih lica, pripadnika nekih od radikalnih islamskih grupa.

U isto vrijeme, EU polako, ali sigurno, zatvara svoje granice. U Sloveniji i Mađarskoj su podigli bodljikavu žicu. U Hrvatskoj planiraju da aktiviraju vojsku, a u Italiji već jedno izvjesno vrijeme ni brodovima sa migrantima ne dozvoljavaju ulazak.

Kada je iz Republike Srpske predlagano da se i granice BiH zatvore, iz Sarajeva, ali i iz Brisela, to je na nož dočekano. Pričalo se o pravima i demokratiji.

Zbog toga je BiH danas postala slijepo crijevo. Od tranzitne države postali smo svojevrsni kamp za prihvatanje. Parking o kojem se niko ne brine. I niko se iz Sarajeva ne pita šta će biti kada se to slijepo crijevo upali. Ili, ne daj Bože, pukne.

U tom slučaju ni hitna operacija ne bi pomogla pacijentu.

Briselu je važno da to bude van njegovih granica, da ovaj problem preseli što dalje od svog dvorišta.

Vlasti u Sarajevu sve to nijemo odobravaju, prihvatajući finansijske mrvice EU, koje ništa ne mogu riješiti. A pogotovo ne donacije ćebadi i kamperskih šatora.

Ministru bezbjednosti BiH važnije je vrijeme provedeno na društvenim mrežama, na kojima se prizemno obračunava sa svojim političkim neistomišljenicima, nego posao kojim bi trebalo da se bavi.

A u Bihaću gori. Doslovno. To ministra Mektića nije puno dotaklo, a ni potreslo. Umjesto konačnog rješenja ovog problema vlasti pokušavaju da migrantsku krizu presele i u druge dijelove BiH. U Srpskoj su odavno rekli da neće primiti migrante na svoju teritoriju, svjesni problema koji oni sa sobom nose. I to je ljudskije i pravičnije nego glumiti lažnog dobročinioca i slugu licemjerne briselske administracije. Uostalom to su već uradile demokratske države poput Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije....

A sve bi bilo drugačije da je donesena odluka o zatvaranju granica te da je onima kojima su i zakuvali ovu papicu prepušteno da riješe ovaj svjetski problem.

Jer, nemoguće je gasiti požar 1.000 kilometara od njegovog epicentra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana