Bolovanje po narudžbi

Dragana Orlović

Dok veliki broj stanovnika Republike Srpske koji nisu zaposleni jedva krpi kraj s krajem i traži bilo kakav posao, jedan dio radnika pronašao je način da ne radi, ali da zaradi. Odlazi na bolovanje.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da su poslodavci ove godine za 138 radnika koji su bili na bolovanju zatražili provjeru njihovog odsustva sa posla, i da je u pet slučajeva utvrđeno da ta bolovanja nisu bila po propisima.

Ipak, ono što je interesantno jesu razlozi zbog kojih su pojedini radnici odlučili da izmisle neku bolest i ne dolaze na posao.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske tvrde da su pojedinci otvarali bolovanja u vrijeme sjetve ili žetve kako bi završili svoje poljoprivredne radove, drugi da bi prodavali stoku, a treći da bi dodatno zaradili na tamo nekom drugom i bolje plaćenom radnom mjestu.

Najinteresantniji je slučaj čovjeka koji je za 18 godina staža, svake godine po sedam-osam mjeseci bio na bolovanju i na posao dolazio samo po potrebi, tačnije, kako bi dobio određene naknade.

Svi ovi slučajevi otvaraju i jedan drugi problem, a to je činjenica da se kod pojedinih ljekara u RS bolovanje može dobiti po narudžbi, a njegovo trajanje izgleda zavisi isključivo od želje poručioca. Radnici sigurno nisu sami sebi bolovanje propisali, a ni odobrili.

I dok poslodavci upiru prste u nesavjesne radnike, ne treba zanemariti ni sve te stručne komisije koje ta bolovanja potpisuju.

Sankcije treba da postoje sa sve.

I na kraju, postavlja se pitanje šta je sa svim onim ljudima koji zaista boluju od hroničnih i teških bolesti, onih kojima su bolovanja neophodna da bi mogli da bez problema idu na preglede, liječenje i kontrole.

Oni ne smiju da ispaštaju zbog toga što pojedinci koriste bolest kao izgovor da ne bi došli na posao. Iz tog razloga treba već jednom stati u kraj onima, koji su zdravi na bolovanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana