Bolovanja

Tanja Šikanjić
Bolovanja

Radnici u Republici Srpskoj zbog bolesti prošle godine nisu radili čak 1,7 miliona radnih dana, a u prosjeku su s posla odsustvovali 12,3 dana. Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS od oko 290.000 zaposlenih u Srpskoj svaki mjesec je u prosjeku na bolovanju bilo oko 10.000 radnika. Statistika otkriva i da na 100 radnika dva zaposlena dnevno odsustvuju s posla.

Iako u poređenju sa zemljama regiona ove statistike, navodno, nisu zabrinjavajuće, jer su radnici u susjednim zemljama mnogo češće koristili bolovanje, nema sumnje u to da su poslodavci imali ogromne troškove zbog odsustvovanja radnika sa skoro dva miliona radnih dana.

Statistike su pokazale da su neuporedivi podaci o broju dana koje su radnici u RS koristili za bolovanje u odnosu na zaposlene u Hrvatskoj i Srbiji gdje je ta cifra za nekoliko desetina veća i u tom smislu su naši poslodavci ipak u prednosti. Dok radnik u Srpskoj, zbog bolovanja godišnje u prosjeku odsustvuje sedam dana s posla, što je približno Njemačkoj, gdje radnici prosječno zbog bolovanja na posao ne dolaze dan duže, u Srbiji taj broj iznosi 25. Ipak, poslodavci tvrde da se RS u tom smislu ne može porediti sa drugim zemljama koje imaju mnogo više radnika.

Mnogo veći problem svakako predstavljaju radnici koji nisu prijavljeni i koji zbog toga uopšte nemaju pravo na plaćeno bolovanje. Kada bi se postojećim statistikama dodali i podaci o odsustvu s posla zbog bolesti radnika koji rade na crno, sigurno bi brojke bile drastično veće.

Da naši radnici izgleda na bolovanje idu samo kada zaista moraju, pokazuje i to da je u prvih devet mjeseci ove godine Fondu zdravstvenog osiguranja za provjeru opravdanosti bolovanja podneseno svega 55 zahtjeva, a da u kontrolama koje su sprovedene ipak nisu utvrđene zloupotrebe. Naravno, radnicima se nikako ne isplati da zbog nekoliko dana bolovanja dobiju znatno manji mjesečni prihod, pogotovo ako se ima u vidu da su plate u realnom sektoru jedva dovoljne da se sastavi kraj s krajem.

Sve u svemu, bolovanje se, ako zaista nije opravdano, ne isplati nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana