Bolji život

Vedrana Kulaga Simić

Ovo podneblje muku muči sa brojnim problemima koji vuku korijene još iz ratnih devedesetih godina, a možda i od ranije, i sve ukazuje na to da će morati proći dosta vremena da bismo imali daleko bolju sliku na lokalu i na svim drugim nivoima vlasti, a toga ne manjka u BiH.

Nema lokalne zajednice u Republici Srpskoj u kojoj teku med i mlijeko ili u kojoj cvjetaju ruže. Na svim adresama veliki broj građana s teškom mukom uspijeva, kako zna i umije, da spoji početak i kraj mjeseca, da nađe pristojan posao i da može da se “kući”, odnosno pravi svoj krov nad glavom.

Milioni i milioni maraka proteklih godina su se slili u lokalne kase, bilo da kroz strane projekte i donacije ili one koje je finansirala vlast u Republici Srpskoj i Srbiji. Izgrađeni su kilometri i kilometri novih puteva, postavljena ulična rasvjeta, obnovljene bolnice, škole, izgrađeni vrtići i društveni domovi te sprovedeni u djelo brojni drugi projekti, a sve s ciljem kako bi se gradio bolji život na svim adresama.

Novi projekat pokrenula je i Vlada Srpske. Svima lokalnim načelnicima i gradonačelnicima ostavljen je rok do kraja avgusta da skroje dobre ideje i dokažu da je to zaista potrebno njihovim sugrađanima da bi napravili korak ka krajnjem cilju, a to je uređenije društvo i bolji život o kojem svi maštaju i prema kojem se kreću.

Međutim, istina je da bi svi daleko dalje dogurali i bili danas daleko bliže tom cilju da su svi istinski dali sve od sebe na tom putu. Svjedoci smo gotovo svakodnevnih političkih “ratova” u brojnim sredinama koje se vode na relaciji vlast-opozicija. To i ne bi bilo toliko loše da je u tim “ratovima” argument za bolji život ključno oružje, ali nije i to je ono što pojedine lokalne zajednice drži na leru ili čak vuče ka ambisu.

Te predstave i niski udarci u lokalnim zajednicama sigurno su i jedan od okidača, odnosno kap koja preliva čašu nakon čega mnogi pakuju kofere i na sve načine pokušaju da se domognu evropskog tla jer im sve govori da te političke prepirke nikada neće prestati i da će opšti interes teško da pobijedi onaj lični.

Svi lokalni funkcioneri moraju da se trgnu i uozbilje, a posebno oni koji su do sada, u ovom mandatu, lične interese i frustracije stavljali na prvo mjesto jer za to nisu ni izabrani ni imenovani na postavljeni. Posao im je da grade dobre odnose na svom i svakom drugom terenu kako bi popravili imidž svog grada ili opštine, otvorili što više radnih mjesta, privukli dobre investitore, obnovili stare, a napravili još dosta puteva, mostova i brojnih drugih projekata te njima potvrdili da cijene žrtvu poginulih i nestalih boraca i civila u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Misija lokalnih i svih drugih funkcionera u Republici Srpskoj jeste da budu pokretači, a ne kočničari razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana