Bolji život

Milijana Latinović

O demografskoj obnovi Republike Srpske priča se već mjesecima. I dobro je da je ta tema probudila interesovanje svih, jer djeca su budućnost nacije i jedina garancija ostanka i opstanka Republike.

Negativan prirodni priraštaj koji je lani zaobišao samo Banjaluku i Istočno Sarajevo upalio je alarm kod nadležnih institucija. U kreiranje mjera demografske obnove uključili su se svi, stremeći ka istom cilju, da mlade podstaknu na ostanak u Srpskoj i osnivanje porodica.

Mjere, među kojima se izdvajaju povoljni krediti za mlade bračne parove, materinski dodatak, ali i petnaestodnevno plaćeno odsustvo za očeve zvuče ohrabrujuće.

Međutim, taj prvi korak, koliko god bio dobar, ne smije biti i jedini. Nadležni moraju ubrzati procedure i što prije riječi sprovesti u djela, jer samo pričati nije dovoljno. Svima nam je jasno da se u Srpskoj dogodine neće zaljuljati više kolijevki samo zbog mjera koje su predstavljene. Za to je ipak potrebno mnogo, mnogo više.

Za pet godina broj stanovnika smanjio se za više od 23.000. Na rub opstanka dovele su nas razne krize, od ekonomskih do socijalnih i tako u krug. Vrijeme naših baka koje su uprkos teškim uslovima rađale i po desetoro djece prohujalo je s vihorom, što potvrđuje činjenica da se danas na prste mogu izbrojati parovi koji odluče da imaju troje, četvoro ili više djece. Umjesto da dječiji smijeh ispunjava učionice, škole se svake godine zatvaraju.

Mladi se sve teže odlučuju na zasnivanje porodica i potomstvo ostavljaju za neke bolje dane, tješeći se da ima vremena.

Siguran posao, solidna plata i stan za većinu su preduslov da bi se uopšte odlučili na sklapanje braka i formiranje porodice. I dok mladi sanjaju neki bolji život, da se nakon godina školovanja zaposle u struci i imaju platu od koje će moći živjeti i hraniti porodice, nadležni po ko zna koji put ne mogu da se dogovore oko iznosa najniže plate.

I dok svako tjera svoje, oni koji bi trebalo da staju na “ludi kamen” i rađaju djecu, uveliko pakuju kofere za Njemačku. Žalosno, ali istinito. Srpska nema više vremena za čekanje, analiziranje i pisanje strategija. Kucnuo je čas da se u borbu protiv bijele kuge krene odlučnije, jače i konkretnije.

Novi industrijski pogoni, radna mjesta, poštovanje radničkih prava i stabilnija politička situacija sigurno bi koliko-toliko popravili tužnu demografsku sliku. Oni koji kroje mjere demografske obnove treba to da imaju na umu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana