Bolji dio LGBT-a

Darko Momić

Federalna Vlada je usvojila inicijativu o istopolnim brakovima i najavila formiranje interresorne radne grupe koja treba da pripremi teren za donošenje propisa kojima će biti zaštićena prava istopolnih parova.

Do prihvatanja ove inicijative došlo je nakon što je federalni MUP ukazao na probleme iz prakse u vezi sa zahtjevima za upis u matičnu evidenciju koji se odnose na životne zajednice istopolnih parova. Mašala!

Koliko god zvučalo apsurdno, ova stvar je u Republici Srpskoj donijela nešto dobro, a to je da su vlast i opozicija bar po jednom pitanju pronašle zajednički jezik. (Khm, "pronašle zajednički jezik" u ovom slučaju može da poprimi i sasvim drugačiju konotaciju, ali dobro).

Naime, godinama unazad u RS traje svađa, jer vlast tvrdi da je Republika Srpska "bolji dio BiH" i da je daleko ispred FBiH kada su u pitanju evropske integracije BiH, dok opozicija opovrgava te tvrdnje i navodi razne parametre po kojima je Federacija BiH ispred RS. I na kraju dođoše do toga da im stavove pomiriše - pederi, jer nakon što je objelodanjeno da je usvojena gore pomenuta inicijativa, niti opozicija u Srpskoj kritikuje vlast što nije ispred FBiH, niti vlast uvjerava javnost da opozicija laže i da je RS i po ovom pitanju "bolji dio BiH".

Međutim, nema mjesta likovanju, jer koliko god tradicija bila na strani naroda ili obrnuto, valja se prisjetiti da nijedna zemlja nije postala članica Evropske unije, a da se prije toga u njenom glavnom gradu nije održala "parada ponosa". (Što kaže Palma "alal vera ko je tako nazva").

Sreća što nam je po Ustavu glavni grad još uvijek Sarajevo, mislim na Republiku Srpsku, ne na BiH, pa bi nekako mogli da preživimo i taj korak od sedam milja prema EU. Kad smo već preživjeli da u fotelju Nikole Pašića, dakle na čelo Vlade Srbije, zasjedne deklarisana pripadnica LGBT populacije. Hvala, Vučiću!

Elem, zakonska legislativa o legalizaciji istopolnih brakova vjerovatno će se usvajati na nivou BiH i to je dobro, jer teško je očekivati da bi jedan takav akt mogao da izađe iz Administrativnog centra Vlade Republike Srpske. Bez obzira na to što ga je osveštao umirovljeni vladika Vasilije. Amin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana