Bolje zanat nego biro

Dragana Orlović

Srednje škole u Republici Srpskoj do kraja ovog mjeseca moraju završiti prijedloge upisne politike za iduću školsku godinu i pri tome se fokusirati na afirmaciju zanimanja kao što su krojač, stolar, bravar i ostale razne struke trećeg stepena složenosti.

Plan upisa kreiraće na osnovu sprovedenih anketa među učenicima devetih razreda i stanja na biroima, gdje će, kako uvjeravaju iz rukovodstva škola, najveću pažnju posvetiti promociji zanata.

Neke od njih predložiće i uvođenje novih zanimanja za koja su poslodavci izrazili dugogodišnje potrebe.

Ipak, biti zanatlija, ma koliko uvjeravali đake da je isplativo i poželjno, i dalje nije dovoljno atraktivno.

Od zanata ih odvraća i činjenica da bi sa njim morali neprestano raditi, što nije "kul" u zemlji gdje više od polovine mladih sanja zaposlenje u državnim preduzećima.

Izgleda da bi povećali interesovanje za upis u ove škole treba promijeniti cijeli sistem vrijednosti, ali i status tih profesija.

Osim toga, zbog potreba tržišta trebalo bi sprovesti i reformu srednjeg stručnog obrazovanja sa akcentom na kvalitetnoj praksi. Danas, za mnoge obrazovne programe u srednjem stručnom obrazovanju nije u potpunosti jasno da li pripremaju učenike za dalje obrazovanje ili za rad. Praktična nastava je, nažalost, u mnogim oblastima samo mrtvo slovo na papiru.

Tu je i potreba za otvaranjem većeg broja radnih mjesta i to posebno u proizvodnom sektoru. Ali to je drugi problem, kao što je i problem nezaposlenosti, koji očigledno ne rješava nastojanje masovnog broja mladih da završe fakultete i postdiplomske studije.

Praksa je posljednje decenije pokazala da do posla lakše dolaze oni sa manje škole, a više praktičnog znanja, nego oni koji su godine proveli učeći teorije.

Stare zanatlije tvrde da dobar majstor uvijek nađe posla, ali mladi i dalje ne žele biti sajdžije, obućari ili profesori matematike ukoliko biraju studije, već radije upisuju suficitarna zanimanja, gdje potom na zaposlenje čekaju i po nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana