Bolja budućnost

Vedrana Kulaga Simić

Cijeli svijet još vodi bitku sa virusom korona koji, kako sve ukazuje, nema namjeru da se povuče i nestane zauvijek. Riješio je da ostane, a mi i dalje, i nakon godine borbe, još nemamo pravo oružje u svojim rukama.

Iako je u upotrebi nekoliko vakcina, iako je imunizacija stanovništva počela, u određenim fazama širom planete brojevi i dalje upozoravaju na oprez ako želimo da izvučemo živu glavu iz ove pandemije koja iz dana u dan opominje, iako ima dosta nejasnoća koje isplivavaju na površinu.

Naša dužnost i obaveza jeste da se izdržimo još malo, da poštujemo mjere koje su na snazi kako bismo izbjegli novo zaključavanje, jer je veliki upitnik iznad glave da li bismo ga, odnosno da li bi ova naša privreda uspjela da to ponovo preživi i stane na čvrste temelje.

Kako ne bi došlo do toga, mjere su tu i jednostavno moramo da shvatimo da su za sada, možda, čak i najbolja zaštita. Ako smo izdržali godinu, možemo još malo dok ne počnemo sa masovnijom vakcinacijom ili dok ne steknemo veći stepen kolektivnog imuniteta na virus.

Ključni zadatak, u kojem igramo veliku ulogu, je da završimo ovo poglavlje u istoriji čovječanstva sa što manje žrtava. Ako već moramo da brojimo, neka to bude što više oporavljenih od “kovida”, a ne da sabiremo mrtve od ove bolesti kad ih, mimo korone, imamo na pretek.

I ovaj put, makar on bio hiljaditi po redu, nije zgoreg ponovo pozvati sve da se pridržavaju mjera ako već određeni dio populacije nema mjeru da se u skorijoj budućnosti vakciniše.

Moramo ostati još malo odgovorni kako bismo sačuvali sebe i sve oko sebe, i da bismo konačno zatvorili ova vrata užasa i otvorili nova koja vode u bolju i zdraviju budućnost.

S druge strane, dok traje cjelodnevna borba za živote, moramo imati na umu da postoje i drugi problemi i da ih pandemija nije ugasila, već da ih je samo gurnula u stranu ili pod tepih. Iako se mahom priča o vakcinama, efikasnosti, nuspojavama, donacijama i o tome kako do njih doći, zemlje, a posebno BiH, moraju da održavaju veze sa inostranim partnerima kako investicioni tokovi ne bi bili prekinuti i kako bi započeli nove od kojih bismo i mi, i neki oko nas, imali koristi.

Jedan od takvih je planirani autoput od Beograda do Sarajeva i obrnuto, od Sarajeva do Beograda.

Taj projekat na zapadnom Balkanu bio je jedna od ključnih tema na sastanku članova Predsjedništva BiH i turskog predsjednika, koji je obećao pomoć te zemlje u njegovoj realizaciji i poslao poruke da moramo zajedno raditi i da svako treba da uvažava svakoga.

Kraj teškom periodu u kojem smo već dugo, na mnogim stazama, ne nazire se. Nama preostaje da zajedno radimo, da se zajedno borimo za svaku vakcinu, za svaki život i za bolju budućnost svih nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana