Bolesti srca

Dragana Orlović

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u Republici Srpskoj, i to već duže vrijeme. Svakodnevno se desi šest do sedam infarkta miokarda, a samo prošle godine, ako je vjerovati sumornim statistikama, bolesti srca bile su uzrok čak 47,2 odsto od ukupnog broja smrtnih slučajeva.

Isti slučaj je i u zemljama u okruženju, ali i cijelom svijetu, gdje od ove bolesti godišnje umre oko 17,3 miliona ljudi. Procjenjuje se da će ovaj broj rasti i da će do 2030. godine 23 miliona ljudi umirati od bolesti srca i krvnih sudova.

Stres, nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, povišen krvni pritisak među najvećim su faktorima rizika za nastanak ove pošasti savremenog doba.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS poručuju da se neprestano i na razne načine bore kako bi podigli svijest stanovništva i prevenciju na viši nivo te da su one ključni faktori za borbu protiv svih bolesti, pa i za ovu.

Ipak, jedan od najvažnijih faktora za Srpsku kada je u pitanju ova bolest jeste da napokon dobije svoj centar za kardiohirurgiju.

Otvaranje centra za kardiohirurgiju mora i treba da bude prvi na listi prioriteta zdravstva RS. Razloga je sve više, ili bolje reći sve više oboljelih koji radi liječenja veoma često moraju da odlaze u druge zemlje.

Koliko pacijenata samo čeka operaciju na srcu, od koje mnogima od njih zavisi život - niko ne zna. Ali te brojke sigurno nisu male.

Sve su to razlozi zbog kojih je centar za kardiohirurgiju prioritet. Iako je za njega potrebno mnogo stručnjaka i mnogo novca, rješenje se mora pronaći... I to veoma brzo.

U resornom ministarstvu ističu i da sprovode sve neophodne aktivnosti kako bi pronašli načine finansiranja i obezbijedili potrebne kadrove za njegovo otvaranje.

Svjesni smo činjenice da je naše zdravstvo u problemima. Da mnoge zdravstvene ustanove imaju milionske dugove za neuplaćene doprinose i da se svakodnevno bore da pruže i najosnovnije usluge svojim pacijentima. Ali neki prioriteti ipak treba i moraju da se naprave, i krenu u realizaciju istih...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana