Bolesno pravosuđe

Goran Maunaga

Ne nazire se kraj pravosudnom cirkusu u kome bezrazložno spektakularna hapšenja smjenjuju neosnovani pritvori, neodržive optužnice i oslobađanja osumnjičenih.

To je pokazalo i jučerašnje oslobađanje ministra odbrane Marine Pendeš svih tačaka optužnice koju je protiv nje podiglo Tužilaštvo BiH. 

Tu odluku, šaljući važnu društvenu poruku, sudija Suda BiH obrazložio je nepobitnim činjenicama do kojih, začudo, Tužilaštvo nije došlo kad je podiglo optužnicu protiv Pendešove. On je pojasnio i da je optužba za nesavjestan rad u službi prevaziđena krivično pravna konstrukcija, te da ne postoji sud koji može da organizuje i kontroliše rad državne uprave ako ona nije sposobna da sama to uradi.

Za nauk tužiocima, podučio ih je da iznenadno procesuiranje  velikog broja visokopozicioniranih zvaničnika u kratkom vremenu može da navede na zaključak da su oni kriminalizovali državnu upravu kršenjem zakona, čak toliko da je neophodna intervencija sudske vlasti.

Ne samo zbog toga, pravosuđe jeste u delikatnoj situaciji. A i pravosuđe i državna uprava podriveni su samom činjenicom da je to pravosuđe uvučeno u sferu ispitivanja savjesnosti rada državnih funkcionera.

Advokati, opet s debelim realnim razlozima ali s manje suptilnosti, objasnili su da je pravosuđe u BiH bolesno i pod političkim uticajem, da su njegovi zaposlenici, prvenstveno tužioci, neodgovorni i nestručni, te da je potrebno hitno uraditi pravosudnu reformu. Koja je, je li, potpuno neuspjela, promašena.

Desetine spektakularnih hapšenja visokopozicioniranih funkcionera, milioni koje odnose desetine godina neosnovanih pritvora, isto toliko propalih optužnica koje rezultuju ili njihovim odbacivanjem, ili jednostavnim obaranjem u pokrenutim sudskim procesima, samo su dio slike stvarnog stanja u pravosuđu, pogotovo u tužilaštvu.

A tamo - čistke, podmetanja, ucjene, prijetnje, lažni svjedoci, selektivnost u radu, obračuni sa neistomišljenicima, sa onima koji misle svojom glavom i koji bi da rade po pravu i pravdi. Dok ta, sudska vlast, kao treći stub države, ne ozdravi, ni od te i takve države ne treba očekivati ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana