Bolesni agrar

Danijela Bajić

Zdravstvenu knjižicu u prvih šest mjeseci u Republici Srpskoj, osim 41.700 radnika, nije moglo ovjeriti ni gotovo 5.000 poljoprivrednika, jer zbog besparice nisu mogli sebi da uplate doprinose.

Najviše su ih, kažu, dotukli mraz i suša, još kad se tome doda prekomjerni uvoz i nemogućnosti plasmana vlastitih proizvoda, bilo kakvo izdvajanje novca za mnoge ratare predstavlja nemoguću misiju. Odlazak na običan pregled je "luksuz" za poljoprivrednike kojima je suša uzela sve, a kako je krenulo, to bi moglo i potrajati jer je situacija u poljoprivredi iz godine u godinu sve gora. 

Da bi obezbijedili novac za uplatu doprinosa, prvo mora da se popravi "krvna slika" agrara, a zatim da se riješi i položaj nadničara koji nemaju pravo na zdravstveno osiguranje. Da bi se oporavili, trebala bi im injekcija vrijedna milione maraka, ali ni to im ne bi bilo trajno rješenje, jer su vremenske neprilike te koje im u posljednje vrijeme presuđuju, a na koje niko ne može da utiče. Zato svaka podrška ovoj vrsti proizvodnje, bila ona u sanaciji posljedica suše ili u boljem plasmanu domaćih proizvoda, je zlata vrijedna.

S druge strane, opravdanja nema za poslodavce čijih 41.700 radnika, iako su prijavljeni na zdravstveno osiguranje, ne mogu da ovjere knjižicu. Takvih je, nažalost, sve više.

Zbog neodgovornih gazda ne ispaštaju samo njihovi radnici, nego svi stanovnici Srpske, posebno oni kojima je pomoć za liječenje prijeko potrebna. Procijenjeni gubitak prihoda Fonda zdravstvenog osiguranja RS zbog neplaćanja doprinosa za šest mjeseci ove godine iznosi oko 44,9 miliona KM.

U Fondu kažu da bi tim novcem mogli finansirati dvogodišnje liječenje osiguranika izvan granica RS ili nabavku citostatika, lijekova za specifična oboljenja i drugo. 

Kada bi se uzela u obzir sva dugovanja za doprinose, koja dostižu 280 miliona maraka, Fond bi, po svojoj priči, mogao finansirati, primjera radi, zdravstvene usluge koje se rade u svim bolnicama na jednogodišnjem nivou. 

Stoga, poslodavci, nemojte "zaboravljati" da plaćate doprinose, nijedan mjesec. Poštujući svoju zakonsku obavezu odužićete se i svojim radnicima, ali i svim drugim stanovnicima, jer će svaka marka uplaćena za zdravstveni sistem automatski podići kvalitet zdravstvene zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana