Bolesna nacija

Marijana Miljić
Bolesna nacija

Iako se tačno ne zna podatak koliko Republika Srpska ima stanovnika, zna se da su njeni stanovnici, pored toga što imaju negativan prirodni priraštaj, iz godine u godinu sve slabijeg zdravstvenog stanja. Dokaz za to je i podatak da se dnevno proda oko 20.000 kutija tableta u Srpskoj.

Da bolest vlada i da pacijenti na "svoju ruku" uzimaju tablete i za najmanji bol, znali smo i prije, a da se dnevno proda oko 20.000 kutija tableta u Srpskoj je uznemiravajući podatak, koji potvrđuje nam da je "nacija bolesna".

Doktori za veliku potrošnju lijekova ne krive samo bolest, već i agresivne kampanje farmaceutskih kuća, koje svakodnevno na tržište plasiraju raznovrsne tablete i apoteke, koje omogućuju građanima da kupuju lijekove bez recepata.

Ali šta je onda sa doktorima? Da li oni savjesno propisuju recepte, jer se u Srpskoj dnevno propiše oko 16.200 recepata, što pokazuje da pacijenti na svoju ruku za razne bolesti, bez recepta, dnevno kupe oko 3.800 kutija tableta?

Ne zna se ko je kriv, doktori ili farmaceutska industrija, ali očigledno je da stanovništvo Srpske boluje od raznih bolesti.

Uznemiravajući je i podatak da se upravo lijekovi za glavni čovjekov organ, srce, nalaze na prvom mjestu potrošnje lijekova u Srpskoj, dok se odmah iza njih nalaze lijekovi za nervni sistem.

Iako u velikoj mjeri ne možemo da utičemo na bolesti srca, možemo, ako ništa, bar pokušati da smanjimo nerviranje i stresan način života. Ne treba uvijek da odemo u apoteku i kupimo kutijicu tableta za smirenje...

Za bolest ne možemo da krivimo ni doktore, ali ni sebe same. Jedino što možemo da uradimo jeste da pokušamo da izdržimo bol, a ako nam to ne pođe za rukom, da odemo do ljekara koji će nam rado propisati lijek, mada čemu i to kada većina apoteka i bez recepata izdaje kutijice medikamenata, i to na veliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana