Bol boluju

Veljko Zeljković
Bol boluju

Bol boluju Sakib i Atif. Bol boluju, nikom ne kazuju šta im je. Dani prolaze, a bol nikako da prestane...

BiH je sigurno jedina zemlja u svijetu u kojoj optuženi za ratne zločine, ali i oni presuđeni na višegodišnje kazne, uzimaju na svoju ruku “bolovanja” uz prećutni amin pravosudnih i drugih nadležnih organa.

Slučaj Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, osuđenog za stravične ratne zločine na području Vozuće, vjerovatno je najbolji primjer koji pokazuje kakav pravosudni sistem imamo, ali i koliko je sve podložno korupciji i kontroli od strane pojedinih političkih centara moći.

Prvo je više od 20 godina trebalo čekati na sudski proces. I onda, nakon što je početkom ovog mjeseca osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina, Mahmuljin se iznenada razbolio i po zdravstvenu pomoć otišao u Tursku.

Već više od dvije sedmice traje vještačenje njegove zdravstvene dokumentacije, kako bi se utvrdilo da li je on sposoban da se vrati i ode na izdržavanje zatvorske kazne.

Sve je obavijeno neviđenim velom tajne. Sud BiH sve to toleriše ni ne pomišljajući da od turskih vlasti zatraži ekstradiciju ovog osuđenog ratnog zločinca. Sud čak odbija da otkrije od čega to navodno Mahmuljin boluje, pozivajući se na njegova prava. Na kraju će vjerovatno biti donesena odluka koja će podrazumijevati da je to neka misteriozna bolest. Preporuka će najvjerovatnije biti mirovanje na turskom suncu, jer ono liječi sve.  Sporo, ali liječi.

Oni koji učestvuju u ovom cirkusu, razni sudski i doktorski konzilijumi, nisu ništa drugo do saučesnici u ovom krivičnom djelu sa umišljajem. Još jednom se gazi po svim nevino ubijenim na području Vozuće.   

Da se ne radi o izolovanom slučaju, već “sudskoj praksi”, govori i primjer Atifa Dudakovića, još jednog generala, osumnjičenog za ratne zločine na području Krajine - koji uključuje ubistva više od 300 osoba.

I u ovom slučaju trebalo je više od 20 godina da tužioci presaviju tabak. Onda kada je i podignuta optužnica, u aprilu 2019. godine, pa sve do danas,  Dudaković se vodi na “bolovanju”. Obrazloženje, njegovo loše zdravstveno stanje ne dozvoljava da ovaj sudski postupak otpočne.  

Ni za Dudakovića nije saopšteno od čega boluje. I tako više od tri godine.

Bolest od koje navodno boluje ne smeta mu da koristi automobil na relaciji od Bihaća do Sarajeva, pa čak izazove i saobraćajnu nesreću.

Ova sudska praksa usavršava se već godinama. Da zaključimo, nisu bolesni Atih i Sakib, bolesno je domaće pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana