Bogoslovija

Željka Domazet
Bogoslovija

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen na Savindan usred Mitropolije u Sarajevu obeća, pred očima mitropolita Nikolaja i brojnih zvanica iza prepune trpeze na tradicionalnom Svetosavskom prijemu, da će zgradu Bogoslovije koju decenijama arči sarajevski Ekonomski fakultet vratiti za dvije godine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da će studenti ekonomije iseliti u novi prostor zgrade koji se gradi za njih. Da li će sarajevski bogovi pogledati na Bogosloviju i vratiti je za nepune dvije godine onome kome i pripada, kako Behmen obećava ostaje da se vidi. Neće biti teško poslije višedecenijskih opstrukcija i prevara strpljivom sveštenstvu sačekati još dvije godine da se vidi ko drži do riječi i obećanja.

I Behmen i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tvrde da će nadležne institucije, u prvom redu Federacija BiH, Kanton Sarajevo i opština na čijoj se teritoriji nalazi zgrada Bogoslovije morati budžetima za ovu i iduću godinu predvidjeti sredstva za izgradnju Ekonomskog fakulteta. Ono što je danas poznato jeste da budžeta još uvijek nema ni na vidiku, da pripreme za izgradnju novog sjedišta Ekonomskog fakulteta nisu počele, da građevinskih mašina nema na terenu i da se jedno fakultetsko zdanje bar u BiH ni u srećnija vremena nije tako brzo gradilo. Poznato je takođe da će Incko koji je zdušno radio na povratku zgrade Bogoslovije onima kojima pripada otići ove ili sljedeće godine, pa je sasvim sigurno da za dvije godine neće imati ko da podsjeti Behmena i sarajevsku svitu da ono što je potpisano mora da bude i ispoštovano.

Incko je obećao da će doći u Sarajevo da pozdravi studente Bogoslovije i da se raduje povratku svešteničkih pravoslavnih mantija zajedno sa mladim studentima Bogoslovije usred Sarajeva. Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvom sumnjamo da će mu se želja ostvariti za dvije godine i da će studentska mladost i mantije u ovom gradu koji se odavno pozdravio sa Srbima i Hrvatima postati normalna stvar.

Da nas ne bi prozvali nevjernim Tomama nije problem da se u oči pogledamo i za dvije godine. Istočno Sarajevo nije daleko od federalnog, naravno pod uslovom da nas za te dvije godine još više ne udalji međuentitetska linija koju su iscrtale krvave godine kada su ovi što godinama traže svoju imovinu protjerani iz grada gdje ih i danas ima sve manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana