Bogati, ponovo, ubili Evropu

Aleksandar Stojanović

Kao bomba na evropskom kontinentu odjeknula je vijest da najbogatiji evropski fudbalski klubovi prave zatvorenu “Superligu” u kojoj nema mjesta za sitnu raju i sirotinju. Neko bi rekao: “To je samo sporedna stvar”, bez obzira na to što je najvažnija na svijetu, ali ovaj slučaj je jedan od posljednjih klinova koje je kapitalizam udario u sanduk posvećen strasti, čistoti, običnom čovjeku.

Većina ljubitelja sporta ovo je protumačila kao izdaju i bila je šokirana viješću, kao da arapske pare, bankari, raznorazni fondovi i menadžeri nisu već odavno napravili toliki jaz između siromašnih i bogatih klubova da je bilo samo pitanje vremena kada će do ovoga doći.

Ovakva odluka je kod najvećeg dijela ljudi izazvala bijes i revolt, a sa razlogom je data ocjena da je ovo propast i kraj fudbala kakvog smo poznavali, a u cijelu priču uključili su se i francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson sa pričom da će “zaštiti različitosti”. I time je jasno potvrđeno da sport odavno nije pitanje igre i razonode, nego važno sredstvo promocije i politike kojim bogatuni i aristokratija nastoje lakše da dopru do masa.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo oduvijek je bilo najpopularnije takmičenje, a u trenucima njegovog održavanja sve oči svjetske javnosti uperene su baš na njega, pa i da izbije rat niko ne bi mario. Kup evropskih šampiona, a kasnije Liga šampiona, postala je svojevrsno sportsko otjelotvorenje evropske ideje o jednakosti, otvorenosti granica, tamo gdje mali imaju jednake šanse sa velikima... Tako su jedna Bugarska, Rumunija i Jugoslavija osamdesetih godina zaista mogle da se mjere u raznim parametrima sa npr. jednom Holandijom ili Belgijom. Međutim, nekad kada su se i u samoj Evropskoj uniji počele izdvajati pojedine države poput Njemačke ili Francuske, uporedo su i fudbalu počeli da se izdvajaju bogati klubovi.

Kako je Evropska unija i evropska ideja bila sve teže dostižna zemljama u tranziciji, tako je i Liga šampiona postala sve nedostižnija za klubove iz tih država. Baš kao što su se klubovi klizali i kiksali u drugom ili trećem pretkolu kvalifikacija, tako su i države uvijek zapinjale na nekom od poglavlja u pregovorima. I kao što su nas političari ubjeđivali da je status kandidata dobar i nešto pozitivno, tako su i klubovi, koji su kroz seoske lige ulazili u prvo pretkolo i gubili od timova za koje nisu čuli ni najiskusniji kladioničari, govorili da “igraju Evropu”.

Kako je UEFA ubjeđivala Borac, Željezničar, Sarajevo ili Zrinjski da su Evropa neki pašnjaci u Letoniji, Malti i Estoniji, tako i nas EU ubjeđuje da su raznorazna poskupljenja i druge peripetije “evropski standard”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana