Bogata sirotinja

Milijana Latinović

Migrantska kriza koja u BiH traje godinama ima nekoliko lica i na sve liči više nego na humanitarnu katastrofu kako to žele da prikažu Evropa i razne međunarodne organizacije, upirući prstom u nadležne u BiH da ne vode računa o izbjeglicama. Jeste kriza, ali očigledno samo za ovu zemlju koju je neka viša sila odredila kao sabirni centar za migrante koji mahom dolaze sa svih strana, ali ponajmanje iz zemalja zahvaćenih ratom.

Svakome ko je ikada u BiH sreo nekog migranta već na prvu bilo je jasno da to nisu obične izbjeglice, bar ne onakve kakve su se na ovim prostorima mogle vidjeti ratnih devedesetih. U našim izbjegličkim kolonama bili su mahom starci i djeca, goloruki narod, koji je bježeći pred neprijateljskim granatama gledao samo da sačuva živu glavu. Takve su bile naše izbjeglice na sve tri zaraćene strane. Svo njihovo bogatstvo koje su tada imali nosili su u dvije najlonske kese, uglavnom odjeću i ništa više.

U migrantskim kolonama koje danas susrećemo mahom u Unsko-sanskom kantonu koji već tri godine trpi najveći pritisak ove katastrofe, prednjače mladići uglavnom iz Pakistana i Avganistana i tek poneka žena s djetetom u naručju. Iako u pocijepanoj odjeći i obući, gotovo svi sa skupim mobilnim telefonima u rukama, dobro upućeni u teritoriju i svi do jednog znaju gdje je granica sa EU.

Mobilni telefoni nisu jedino što upada u oči mještanima nadomak migrantskih kampova, kojima je dosadilo više da žive u strahu i sa zebnjom iščekuje kada će im razjareni mladići, kivni na vlast i sve one koji im ne daju da uđu u Evropu, zalupati na vrata, ukrasti i ono malo što su sticali decenijama, ili ne daj bože potegnuti neko oružje na njih. Za tri godine migrantima koji nelegalno borave u BiH putem “Vestern juniona” iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno je više od 5,8 miliona maraka. Očigledno da su te izbjeglice koje Evropa sažaljeva ali ih pod svoje skute ne prima, bogata sirotinja koja ima i novac i dokumente, jer kako bi podigli sve te milione u bankama i poštama da nemaju lične dokumente, iako ih policiji nikada ne pokazuju na uvid.

Svima je odavno jasno da je problem s migrantima trebalo sasjeći u korjenu i deportovati ih odakle su došli čim je prva grupa zakoračila na tlo BiH. Valjda su svi ovi podaci dovoljni da se konačno upali alarm u nadležnim institucijama BiH da oni koji tamo sjede zasuču rukave i počnu da rješavaju ovo pitanje. Očigledno je da je kriza dobro osmišljena i ko zna kakav plan se krije iza svega ovoga. Krajnje je vrijeme da Evropa prestane da šalje novac u BiH za zbrinjavanje migranata i podizanje novih kampova. Niko više ne vjeruje u to licemjerje i dvoličnost jer da zaista želi pomoći ne bi od BiH pravila parking za migrante već bi podigla rampe na svojim granicama i pustila ih na svoje tlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana