Bogaćenje na tuđoj muci

Marijana Miljić Bjelovuk

Bogaćenje na muci ugroženih postalo je, izgleda, ni manje ni više, nego naša svakodnevica.

Da je tako pokazalo je i to što su katastrofalne poplave iz 2014. godine pojedinci i te kako znali da iskoriste da bi koju hiljadarku ubacili u svoju kasu ili na račun svojih firmi, iako taj novac, za razliku od onih kojima je u poplavama imovina uništena, nije trebalo da dobiju.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazali su da su oni do sada lažnim prijavama štete od poplava, koje su Srpsku pogodile u maju i avgustu 2014. godine, na svoje račune zgrnuli čak 144.000 maraka.

Pojedini privrednici vodili su se taktikom da sačine lažnu dokumentaciju da bi prikazali veću štetu nego što jeste, radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza.

Za njima nisu zaostajali ni obični građani, jer ni njima nije nedostajalo taktike, te su pokušavali, a neki su u tome i uspjeli, da dobiju za svoje domaćinstvo, umjesto jednog, dva, pa i tri vaučera u vrijednosti od po 5.000 maraka.

Očigledno da je neko dobio "manje", a neko "više", a na policiji je da utvrdi ko je iskoristio stanje prirodne nesreće da bi zaradio.

Međutim, ni ovaj iznos nije konačan, jer se pod lupom policije i dalje nalazi rad pojedinih opštinskih komisija za procjenu štete, koje su, očigledno, članovima svoje uže i šire porodice, prijateljima, poznanicima, komšijama gledali kroz prste i pripisivali pokoju nulu više od stvarne vrijednosti procijenjene štete.

Očigledno je da će se zloupotrebama pomoći u poplavama policija baviti i u idućem periodu, jer se može očekivati da pojedini slučajevi raznih malverzacija uskoro ugledaju svjetlost dana i dobiju sudski epilog.

Jedino se kažnjavanjem onih koji koriste tuđu muku može vratiti vjera u humanost, jer su milioni maraka koje su građani Srpske "ubacili" u budžet Fonda solidarnosti tu da bi se pomoglo isključivo onima koji su ostali bez imovine.

Pravosudni ograni su na potezu i nikako ne treba da dozvole da se nesavjesni pojedinci bogate na račun onih kojima su poplave sve uništile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana