Bogaćenje na nestalima

Goran Maunaga

Institut za nestala lica BiH, nakon što su pronađeni posmrtni ostaci većine pripadnika bošnjačkog naroda nestalih tokom rata u BiH, postoji još samo zato da bi se bogatili oni koji su i osmislili takav plan jednostranog načina rada.

Tako je Institut i prošle godine, kao i svih onih godina od njegovog osnivanja 2008, nezakonito progutao više od milion maraka samo za čuvanje tijela i posmrtnih ostataka nestalih.

Iako su čuvanje tijela i ukopi u nadležnosti entiteta, bošnjački čelnici Instituta, sa Amorom Mašovićem na čelu, donijeli su čak i nezakoniti pravilnik o tome.

Zato su oni, uz davanje privilegovanog položaja tuzlanskom Komemorativnom centru u tom "biznisu", cijenu čuvanja tijela bez ikakvog obrazloženja povećali, takođe nezakonitom odlukom, za više od tri puta.

Zanimljivo je da se oni koji su na tom morbidnom "poslu" zgrnuli milione uopšte više ne boje ni činjenice da su to uradili na najstrašnijoj ljudskoj nesreći. Takve mahinacije i, najblaže rečeno, neodgovoran odnos prema trošenju budžetskih sredstava jesu najveća opasnost po opstanak BiH.

Frapantno je to što niko do sada nije reagovao na činjenicu da je na čuvanje posmrtnih ostataka i sahranjivanje od 2008. godine u Institutu potrošeno oko deset miliona maraka, iako je javna tajna da je to urađeno na nezakonit način.

Anarhija u Institutu trajaće sve dok su Upravni i Nadzorni odbor, te Kolegijum direktora nelegalni, odnosno sve dok je većina članova tih tijela u tehničkom mandatu.

Ali je zato Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH trebalo da prati rad Instituta, kao i sprovođenje Zakona o nestalim licima. Da su ispunili te svoje obaveze, u Ministarstvu bi još prije četiri godine zaključili da je prekid finansiranja takvog Instituta neophodan. Ali oni nisu učinili ništa.

Pored toga, srpski predstavnici ne mogu da dozvole ni to da  Mašović opstruiše pokrenutu reviziju svih 11 kosturnica u BiH, kao ni to da tužilaštva novac za traženje nestalih troše netransparento, bez podnošenja ikakvih izvještaja o tome. Zato nije nimalo iznenađujuća najava podnošenja jednog sveobuhvatnog dopisa Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana