Bogaćenje na nesreći

Goran Maunaga

Dobro razrađeni nezakoniti biznis čuvanja posmrtnih ostataka u kosturnicama u FBiH, nakon privremenog obustavljanja zahvaljujući srpskim predstavnicima u bivšem Upravnom odboru, ponovo je pokrenut u Institutu za nestala lica BiH.

Način za nastavak kršenja Zakona o nestalim licima BiH, koji precizno kaže da su za tu oblast zaduženi entiteti, nađen je u imenovanju privremenog Upravnog odbora.

Pošto prethodni Upravni odbor na sjednicama nije usvajao prijedloge o finansiranju, protiveći se toj, i ostalim mahinacijama u vezi sa nezakonitim i netransparentnim trošenjem novca bez podnošenja ikakvih izvještaja o tome, izlaz je nađen u dovođenju onih koji se tome neće protiviti.

Naime, posao nezakonitog čuvanja posmrtnih ostataka i sahranjivanja traje od osnivanja Instituta 2008. godine i težak je više od deset miliona maraka. Oni koji su okusili taj "lahk a parajli posao" naravno da neće dozvoliti da on bude prekinut.

Tako su kriminal, mahinacije, selektivnost, diskriminacija, opstrukcija i politička instrumentalizacija, na šta srpski predstavnici u Institutu godinama ukazuju, dobili novi zamah.

Zaista je frapantno to što niko do sada nije reagovao na činjenicu da je na čuvanje posmrtnih ostataka i sahranjivanje nezakonito potrošeno toliko novca.

Jedino logično objašnjenje je da to odgovara i Tužilaštvu BiH, koje godinama Institutu ne podnosi izvještaje za svoj dio rada u tom segmentu, i što se, potvrđuju to dopisi i prijava VSTS-u koju je podnio Milutin Mišić, i ono oglušuje o zahtjeve za otpočinjanjem i nastavkom ekshumacija na lokacijama gdje se nalaze masovne grobnice u kojima su pripadnici srpskog naroda.

Pokriće, opravdanje i najava nastavka svih nezakonitosti pomoću kojih je Institut stavljen u funkciju predstavnika samo jednog naroda, vidljiva je i u prijedlogu bošnjačke dijaspore iz Skandinavije da Institut za traženje nestalih BiH bude kandidovan za Nobelovu nagradu za mir.

To je, dakle, dodatni doprinos bezbrojnim bh. paradoksima, apsurdima i lažima preko kojih, pored nezakonitog bogaćenja, predstavnici jednog naroda pokušavaju da uspostave dominaciju nad drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana