Bočinja i vehabije

Goran Maunaga

Srpski povratnici u Bočinju u posljednje vrijeme ne strahuju previše od fizičkih napada vehabija iz tog sela kod Maglaja, ali zato imaju isto toliko ozbiljan i, pokazalo se, nerješiv problem: bradati radikalni islamisti okupirali su preko 1.000 dunuma njihove zemlje.

Dakle, i sami "sljedbenici kurana i suneta" shvatili su da, umjesto provokacija i napada usmjerenih ka tjeranju Srba s njihovih ognjišta, za to postoji efikasniji metod.

Jer na fizičke napade, uvrede i provokacije policija FBiH mora da reaguje što je, mora se priznati, profesionalno i uradila, ali je zato reakcija lokalne vlasti na uzurpiranje srpske zemlje potpuno izostala.  

Uzalud su se Srbi povratnici u Bočinju još prije koju godinu žalili načelniku opštine Maglaj Mehmedu Mustabašiću i nadležnim službama. Dostavili su papire o vlasništvu nad tom zemljom i zahtjeve da se zabrani korišćenje njihove imovine, a žalosno je što je i to završilo bez ikakvog pozitivnog efekta i reagovanja nadležnih.

Nesumnjivo je da je za takvu situaciju najodgovorniji načelnik Mustabašić. A da ništa neće biti od pozitivnog rješavanja zahtjeva vlasnika tog zemljišta, znalo se još prije dvije godine kad je Mustabašić izjavio da "probleme ne prave samo vehabije, nego i jedni i drugi". Ti drugi su mu Srbi povratnici.

Takav stav glavnog čovjeka lokalne zajednice dao je vjetar u leđa "svetim ratnicima" koji su od tada do danas, iako još uvijek malobrojniji od domicilnog stanovništva, uspjeli da zaposjednu toliku zemlju, poruše preostale kuće i posijeku skoro svu šumu. 

Tako su vlast i vehabije prvobitne zahtjeve pripadnika srpskog naroda za vraćanjem zemlje vlasnicima i iseljavanjem vehabija s tog područja, za koje niko ne zna ni ko su ni odakle su, nelegalno pretvorili u masovnu uzurpaciju zemljišta koje nije njihovo.

Zato sa sjetom moramo pogledati u poslijeratno vrijeme u Bočinji i cijeloj BiH koje je, za razliku od današnjeg, u ovakvim i sličnim slučajevima još davalo nadu da se BiH može urediti kao pravna država. Tadašnji načelnik opštine Maglaj Dževad Galijašević razbio je tu "Al-Kaidinu" ćeliju u Bočinji i raselio sve mudžahedine iz nje. A Bočinja danas slika je stvarne BiH u kojoj o zajedničkom životu ne smije ni da se misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana