Blokirani računi

Marijana Miljić Bjelovuk

Da privreda BiH tone sve dublje i dublje i da je malo vjerovatno da će uskoro ugledati svjetlost dana, potvrđuje podatak da je početkom ovog mjeseca u BiH bilo više od 35.000 firmi koje su imale barem jedan blokiran račun, što je u odnosu na isti period prošle godine više za oko 3.500 preduzeća.

Privreda upada u sve veće probleme i više nema sumnji da su se ostvarile one najgore i najmračnije prognoze, jer iz mjeseca u mjesec ili još gore iz dana u dan, raste broj preduzeća koja su nelikvidna i na čija se vrata stavlja katanac.

Zbog velikih dugovanja i nemogućnosti da izmire svoje obaveze dolazi do poslovne neaktivnosti, a radnici ostaju bez zarađenih a i budućih plata.

Da nešto odavno ne štima, pokazuje upravo ova crvena lampica za uzbunu. Nijedna firma dobrovoljno neće pristati na blokiranje računa, osim ako sa njenim poslovanjem nešto zaista nije u redu. A svaki biznismen i te kako je svjestan posljedica toga.

Iako je više nego jasno da je za dobro poslovanje u današnje vrijeme potrebno mnogo više od dobrog menadžerskog iskustva, primjeri pokazuju da je firmama danas veoma teško održati likvidnost i pozitivno poslovati.

Podsticaji koji dolaze od države naprosto se gube u moru dažbina koje više ne mogu da se pokriju iz poslovnog rezultata.

Crni niz koji je zahvatio privredu BiH, ne samo da ukazuje na pasivnost onih koji bi trebalo da imaju odgovor na muke poslodavaca, nego i konstantnu letargiju iz koje nikako da se izvučemo.

Posljedice toga i više su nego vidljive - sve duži i duži spiskovi na biroima za zapošljavanje, a preduzeća sve praznija i praznija.

Ako još postoji neko u ovoj zemlji ko je spreman da zasuče rukave i pronađe rješenje za ovakvo stanje, ne postoji bolji trenutak od ovoga da to uradi.

Alternativa nije nimalo ružičasta, jer svi znamo da ako preduzeća ne rade, nema ni plata, a time ni potrošnje, a to je već scenario za film koji mnogi od nas ne žele da vide.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana