Blokade

Veljko Zeljković

Poslanici i delegati bošnjačkih i probosanskih stranaka u Parlamentu BiH upućuju brojne inicijative u parlamentarnu proceduru za koje se unaprijed zna da neće dobiti podršku poslanika i delegata iz Republike Srpske.

Zbog čega oni to rade, ako se zna kakav će njihov ishod biti? Da li se radi o onoj: “Trla baba lan, da joj prođe dan” ili ovakve političke igre imaju i neki viši cilj? U pitanju je ipak ovo drugo, iako ni prva pretpostavka nije strana ovim narodnim tribunima. Pokušava se kod predstavnika međunarodne zajednice stvoriti slika kako Republika Srpska blokira sve procese i donošenje gotovo svih važnih odluka.

Krajnji cilj ove perfidne, ali i sve providnije političke igre Sarajeva je ukidanje entitetskog glasanja, nakon čega bi se ušlo u neke nove procese, a koji bi vodili ka centralizaciji BiH i ukidanju Srpske.

Bošnjačke partije i razni “Komšići” nikada nisu krili da im je to krajnji cilj. SDA je čak u jednoj od svojih rezolucija kao jedan od prioriteta navela stvaranje “Republike BiH”.

Te iste partije forsiraju nekakav građanski koncept BiH, iako se druga dva naroda izričito protive njemu.

Posljednji takav pokušaj nametanja inicijative, a za koju se odmah znalo da neće moći proći parlamentarnu proceduru, ogledao se kroz prijedlog da na nivou BiH bude uvedeno nekakvo “ministarstvo zdravlja”. Ovo je odbijeno od strane predstavnika Srpske, zato što se radilo o nezakonitoj i protivustavnoj inicijativi, a ne zato što neko zloupotrebljava entitetsko glasanje ili pravo veta u Domu naroda. I znaju to vrlo dobro ti “dušebrižnici”. Ali, oni vjeruju da krajnji cilj, opravdava sva sredstava.

Oni se neće ovdje zaustaviti. To je sigurno. Uskoro se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Godinama se pokušava stvoriti jedna slika kako je ovaj sporazum odavno prevaziđen te da je on jedan od krivaca zašto je BiH još tu gdje sada jeste. Duboko politički podijeljena, zaostala i ophrvana raznim ekonomskim problemima, koji nemaju apsolutno nikakve veze sa onim što nam ti ini “Komšići” i “Izetbegovići” godinama pričaju. Sada su njihove oči uprte ka Americi. Priželjkuju pobjedu Džoa Bajdena. Nadaju se da bi im on mogao pomoći da ostvare te svoje snove.

To što druga dva naroda imaju drugačiju i realniju sliku BiH, njih ne interesuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana