Blokada za blokadom

Vedrana Kulaga Simić

BiH je komplikovana zemlja u kojoj gotovo da nema stvari o kojoj postoji jedinstven stav svih, a to prvenstveno važi za političke prilike u vezi sa ovim ili onim pitanjima.

Takva slika je stalno vidljiva prilikom odlučivanja na nivou BiH, a da će se tim stopama nastaviti i u narednim danima, pa i mjesecima, vidljivo je iz prvih pokušaja da se formira vlast na tom nivou na osnovu ostvarenih rezultata na oktobarskim opštim izborima.

Ono što se donedavno moglo pročitati samo između redova, izrečeno je i jasno, a tiče se izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH koji u ovom mandatu treba da bude iz Republike Srpske.

Iako nikome, ako je suditi prema njihovim riječima, lično ne smeta to što je Zoran Tegeltija predložen za predsjedavajućeg Savjeta ministara u ovom mandatu, pojedinci su na drugi način, izgleda, pronašli put da zaustave postizborne procese, u nadi da će na kraju ispuniti svoje želje.
Iz DF-a Željka Komšića su podvukli da je na pomolu blokada institucija i to zbog MAP-a, odnosno akcionog plana za članstvo u NATO-u, na kojem oni insistiraju, dok su iz SDA, koju predvodi Bakir Izetbegović, kazali da će još vidjeti da li će podržati Tegeltiju.

Takvim ponašanjem ćemo samo nastaviti da dangubimo i da se igramo mačke i miša, što je rijetka stvar koja ovdašnjim političarima ide od ruke. Iza njih su godine i godine iskustva na tom polju, a za to vrijeme običan narod je dobio ovo što je dobio - propalu zemlju u kojoj ništa ne ide. Osim novca za plate, naknade, prevoz, materijal, zgrade i kojekakve druge račune koji svakodnevno stižu od institucija na nivou BiH.

BiH je nebrojeno puta pokazala da ovakva kakve jeste ne može da napreduje niti da donese dobro onima koji još vjeruju u budućnost u njoj. Nebrojeno puta se potvrdilo da tjeranje inata i igranje nacionalnih igrica može znatno zakomplikovati ionako komplikovane odnose, ali malo ko je mario za to.

Koliko smo, generalno gledajući na BiH u cjelini, bili na meti kritika sa svih strana jer se nismo dogovorili o ovome ili onome, jer nadležni sa tri adrese nisu pronašli zajednički jezik o jednom pitanju? Koliko smo puta dobili po ušima zbog ponašanja, a da iz toga nismo ništa naučili?

Pojedinci u ovoj zemlji, koji kroje sudbinu svima pod ovim dijelom neba,  ostali su u teškim devedesetim godinama i neuspjelim ciljevima. I oni su ti koji ne žele da prihvate realnost i činjenicu da, ako već moramo svi biti u ovoj maloj zemlji, moramo se poštovati i uvažavati.

Sve dok se sve i jedan ne bude tako ponašao, onaj drugi će posegnuti za kartom inata koja će nam biti ulaznica u novi lavirint i vrtlog iz kojeg ćemo ko zna kad i kakvi izaći.

Najavljena blokada formiranja Savjeta ministara i uslovljavanja su, kako se čini, samo prva scena u nizu koja bi mogla potrajati. ***

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana