Blokada imovine

Goran Maunaga
Blokada imovine

Konačno je počela i konkretna primjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom koji je Vlada Republike Srpske usvojila početkom septembra ove godine.

Skoro četiri mjeseca za njegovu stvarnu primjenu, mora se priznati, i nisu tako dug period zbog neophodnih obimnih istraga, ali nestrpljenje poštenog naroda je razumljivo, jer očigledno bogaćenje pojedinaca na kriminalan način traje već skoro dvije decenije.

Tačno toliko stanovnici Istočnog Sarajeva bili su svjedoci kriminalnog pustošenja šuma uključujući i bespravnu sječu skoro deset hiljada kubnih metara drveta čime su Maksim Lizdek i Dalibor Janjić i njihovi saradnici oštetili Šumsko gazdinstvo "Jahorina" za oko 2,1 milion KM i u svoje džepove potrpali oko 850.000 maraka.

Na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu i Osnovni sud u Sokocu blokirali su njihovu imovinu, a istraga bi mogla biti proširena na nove njihove saradnike.

Odlično je to što je ovim zakonom obuhvaćena sva imovina bez ograničenja na period sticanja, kao i to što će se na njegovom udaru naći i članovi porodica kriminalaca, jer je do sada bio rasprostranjen slučaj da imovinu vode na babama, dedama, tetkama, strinama, punicama...

U prvom slučaju za svaku pohvalu je dosadašnji rad i koordinacija pravosudnih i policijskih organa u Istočnom Sarajevu i Jedinice za posebne istrage MUP-a RS. Oni su pokazali na koji se način konkretno na terenu stručno i profesionalno primjenjuje Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Sada su na potezu policija i tužilaštva u ostalim dijelovima RS. A posla nije da nema, isto kao i krupnih kriminalaca, mnogo većih od ovih do kojih se došlo u Istočnom Sarajevu.

Samo u Banjaluci godinama se govori o pronevjerama, otimačini i istrazi u velikim predmetima poput "slučaja Jovan Vidović", ali za sada tu skoro ništa nije urađeno. Tu su dokumenta, dokazi i svjedoci, ali bez obzira na to sumnjivi bogataši uživaju u luksuzu i blagostanju.

Ipak, treba vjerovati da će i ostali krenuti putem kojim su raskućeni kriminalci u Istočnom Sarajevu. To je najbolji način da država vrati ugled i ponovo stekne povjerenje kod naroda. Pokazali su da mogu, a da li hoće...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana