Bliski istok

Željka Domazet

Po onoj iz nekada dobre stare pjesme “Na zapadu ništa novo, na istoku stare priče” teku ove postizborne i predizborne matematike na istoku Republike Srpske.

Cijeli istok pretvorio se u opštu matematiku. Više se ne zna ko sa kim kafu pije, ko koga predstavlja, ko u čiju duva i šta je ko gdje zatekao.

Od Vlasenice, Sokoca, Han Pijeska i opet ukrug atmosfera je dovedena do usijanja. Život je naprosto stao. Al' su zato zaživjele psovke, uvrede, prijetnje, pa i tuče.

Sve se opet svelo na stranačka preklapanja. SDS se žali na PDP da je naplatila sve što je obećala, a da obećanja nikada nije ispunila, a opet PDP da ih je SDS iznevjerila i da ne drži do riječi. SNSD tvrdi da je zatekao haos i dugove, a opet SDS da u opštinama koje je preuzela od SNSD-a ne funkcioniše ništa.

Krenulo se sa starom pričom ko je šta zatekao, koliko dugova ide na čiju adresu, a narod istoka pita kada će konačno početi da se radi i da se uvodi red. Struje, očigledno je, drmaju istok i nikako da ga zadesi neka bolja klima u kojoj bi narod konačno odahnuo.

Borba za fotelje, podjela na “naše” i “njihove” ne popušta. Narod vapi za radnim mjestima, preduzećima, putevima, bolnicama, domovima zdravlja, a nije rijetkost da se pita da li će sutra imati za hljeb i mlijeko.

Po prodavnicama se žale da niko ništa ne kupuje, da ne znaju šta nosi dan, a šta noć, te da istok Republike Srpske polako, ali sigurno počinje da liči na Bliski istok.

Očigledno je da dogovora među političkim strankama nema, da svi kupuju vrijeme i da su odnosi zategnuti do usijanja. U SDS-u zvanično tvrde da nema struja, a sa druge strane ih demantuju potezi i po onoj narodnoj ja bih Janka, a onaj bi Stanka svako gleda da ušićari.

U PDP-u da ih ne interesuje ni istok ni Sarajevo, a htjeli bi da ruše Vladu i predsjednika. U SNSD-u da tamo gdje dođu zatiču dugove i ne znaju kako da se izvuku. Vrijeme prolazi, a narod gladan.

I tako bliskoistočni dani teku po onoj “hljeba i igara”. Narodu dogorjelo do nokata i ćuti dok ne pukne. Sokolac i Pale ne vole donji dio Istočnog Sarajeva, ovi iz Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva kažu da je “gornji dio grada i u ratu živio u izobilju”, Han Pijesak ne zna gdje da se okrene, Rogatici rastu rogovi od svega i tako redom i tako dalje.

Narod čeka zbunjen i ne vjeruje više nikome. Pognute glave umoran od svega i ne razumije šta se događa.

Ne bude li se više reda uvelo u ovu “istočnu priču”, one bliskoistočne će zapljusnuti istok RS i tu će nanovo stradati narod, a krupne ribe naći će sklonište kao i uvijek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana