Bliski istok tačka udaljavanja

Aleksandar Stojanović

Politički akteri u BiH o skoro svim pitanjima imaju dijametralno suprotne stavove, a nova tačka udaljavanja, nakon jučerašnje najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će uputiti prijedlog za premještanje Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, postao je i višedecenijski problem nama dalekog Bliskog istoka.

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu potpisao sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, gdje se našlo i pitanje premještanja Ambasade Srbije u Jerusalim, što je bio zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa, sličan potez predložio je i Dodik, što su ostala dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić glatko odbili.

Koliko god se nekome, a između ostalog i Džaferoviću i Komšiću, Bliski istok činio daleko, dugoročno gledano možda je i bliži nego što mislimo. Priznavanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela, otvara se mogućnost i nikad realnija opcija stvaranja nezavisne palestinske države, što i predstavlja ideju predsjednika Trampa.

Kako izgleda status kvo i nedostatak političke volje da višedecenijski problemi budu riješeni najbolje znaju Izraelci i Palestinci, ali i građani BiH. Kukavičluk političara najteže pogodi običnog građanina.

Dok se na svjetskoj sceni dešavaju istorijski trenuci, kao što je pitanje Bliskog istoka, BiH i region prvi put imaju mogućnost da ne prespavaju novi svjetski poredak.

Ipak, kratkovidost bošnjačkog političkog establišmenta, u koji pripada i Komšić, pod izgovorom zaštite muslimana u Palestini i poštovanja međunarodnih sporazuma, od BiH još jednom prave zarđali i marginalni faktor.

Da stvar bude još gora, licemjerno je pričati o poštovanju međunarodnih ugovora, kada svojim istupima ova dva člana Predsjedništva svakodnevno govore suprotno UN Rezoluciji 1244, prema kojoj je Kosovo, koje im je tu “iza ugla”, sastavni dio Srbije.

Samo naivni i nepragmatični političari, kao što su to sada Komšić i Džaferović, uz sigurnu podršku SDA, mogu misliti da nekom muslimanu iz Palestine odgovara neriješen status i trenutna situacija. Da stavimo sa strane istorijske činjenice u vezi sa Jerusalimom i zdrav razum u vezi sa odnosom snaga između Izraela i Palestine, nameće se pitanje koliko je uopšte realno da će se Bošnjaci, kao dugogodišnji slijepi sljedbenici politike Zapada i SAD, moći opirati stavu američkog predsjednika?

Bliski istok je možda geografski daleko, ali politički nije, a građanima u BiH nije potrebna još jedna tačka sporenja između najviših političkih predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana