Blamaža bez sankcija

Željka Domazet

Kakav haos vlada u bh. diplomatiji najbolje pokazuje nedavni istup predstavnika BiH u Stalnom savjetu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Sanjin Halimović podržao je na sjednici tog savjeta izjavu EU u kojoj je navedeno da je Rusija najvjerovatnije odgovorna za slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji, iako o tome kako će se izjasniti ministra Igora Crnatka, kako sam kaže, nije ništa ni pitao. Ministar je, kako je objasnio Halimović, govorio o sankcijama, a u onome što je podržao bilo je riječi "samo o krivici Rusije za trovanje", pa je, eto, smatrao da ne treba ništa da pita.

Još gora je činjenica da je Halimović to uradio samo nekoliko dana pred istek mandata i dok se za ovo saznalo, već je razriješen i najvjerovatnije će proći bez posljedica. Ako se ima u vidu to da je riječ o kadru SDA koji pretenduje na ništa lošiju poziciju, stvari su i te kako jasnije.

Da je kojim slučajem u nekoj drugoj demokratskoj zemlji neki ambasador iznio svoj lični ili stranački stav bez bilo kakvog stava zemlje, potezi bi bili radikalni i taj predstavnik bi bio odmah opozvan u zemlju i time bi mu bila zapečaćena čitava diplomatska karijera. U BiH je svaki skandal diplomata, izgleda, postao recept za dalje napredovanje.

S druge strane, iako je MIP saopštio da nijedna diplomatska misija nije dobila saglasnost za pridruživanje izjavama u vezi sa odgovornošću za slučaj trovanja, prvi čovjek Ministarstva nikako se ne oglašava i ne kaže da li će sprovesti istragu o ovom slučaju i kakve će poteze povući. Crnadak, koji bi trebalo ne samo da se oglasi nego i povuče neke konkretne poteze i one koji treba da mu polažu račune konačno natjera da to i urade, čak nije raspoložen za bilo kakve komentare o ovom neviđenom skandalu koji je, nažalost, samo jedan u nizu.

Bude li u ovoj zemlji i dalje tolerisan javašluk koji je vidljiv na svakom koraku i koji prolazi bez ikakvih sankcija, jasno je da će je kojekakvi stavovi po svijetu debelo kompromitovati i da se od silnih blamaža još zadugo oporaviti neće. Ostaće i dalje neusaglašeni cirkus u kome se ne zna ko pije, a ko plaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana