Bježi, Fadile

Žarko Marković
Bježi, Fadile

Krajem aprila biće pune dvije godine otkako je Sakib Mahmuljin osuđen pred Sudom BiH jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El mudžahedin” na području Vozuće tokom građanskog rata u BiH. “Zaglavio” je nekadašnji komandant Trećeg korpusa bošnjačke armije tada osam godina zatvora, što je smiješna kazna, imajući u vidu razmjere i brutalnost počinjenih zločina u režiji “branilaca Bosne” iz Jemena, Sirije i Saudijske Arabije.

No, kako je rijetkost da neki visokopozicionirani oficir Alijine vojske bude osuđen na bilo kakvu kaznu, ova presuda je donekle bila melem na ranu porodicama žrtava, od kojih mnoge i danas traže posmrtne ostatke svojih najmilijih. Bio je to nagovještaj da će “bh. pravosuđe”“ slično postupiti i u ostalim “atraktivnim” slučajevima. To se, međutim, nije dogodilo, a odugovlačenje predmeta “Dudaković” i “Dobrovoljačka” navodi na zaključak da je presuda Mahmuljinu bila tek izolovan incident.

A da i taj incident padne u vodu pobrinuo se sam Mahmuljin, koji je u danima pred odlazak u zatvor nestao iz zemlje i, posljednje informacije kažu, završio u Turskoj, odakle nema nikakvog “abera” već godinu i po, niti sluti da će ga biti. Uzalud su bile potjernice, apeli i ostale protokolarne budalaštine. Turska ne samo da ga nije izručila, već navodno nema pojma gdje se uopšte nalazi. I nikome ništa. Sud BiH se pravi mrtav, a porodice mrtvih žrtava Sakibovih i Alahovih ratnika davno su digli ruke.

Mahmuljin je, rekosmo već, rijedak slučaj presude visokopozicioniranom oficiru tzv. Armije BiH. Preciznije, Sud BiH nijednu veću “zvjerku” iz te armije od njega nije osudio.

Fadil Novalić najveća je politička “zvjerka” koja je pred istim tim sudom osuđena, ali za slučaj visoke korupcije. Bivši federalni premijer “zaglavio” je zatvor zbog malverzacija prilikom nabavke respiratora tokom pandemije virusa korona. Nesrećni Novalić u tim danima nije ni trebalo da bude na premijerskoj funkciji, ali se na njoj zadržao silom prilika, u tehničkom mandatu, jer federalci nisu uspijevali godinama poslije izbora 2018. da formiraju novu vladu. Zaista, peh.

Novalić ovih dana piše dopise i traži pomilovanje, baš u danima kada bi trebalo da ode na odsluženje kazne. Pravda to neodgodivim obavezama u privatnom biznisu pa je prinuđen da zavisi od volje nekakvih komisija, ministarstava i na kraju Denisa Bećirovića i Željka Komšića u Predsjedništvu, koji su se odmah izjasnili da im nikakvo “milovanje” ne pada na pamet. Previše je tu glava koje odlučuju o njegovoj sudbini, što nikako nije razlog za miran san.

Kakav amater, rekao bi mu Sakib Mahmuljin, samo da ima priliku da ga vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana