Bjekstvo

Goran Maunaga
Bjekstvo

Višemjesečna priprema bijega iz KPZ Zenica opet nas je upozorila na to da kriminalci gdje god se nalazili, nikada i nigdje neće mirovati. Pa makar bili i iza rešetaka.

Ovog puta, srećom, ili možda trudom jednog odgovornog zatvorskog službenika koji je na mjestima za koja zatvorenici nisu sumnjali da su pokrivena, postavio teško uočljive i danas svakome dostupne kamerice, bijeg je spriječen.

A da slučajno nije, možemo samo da pretpostavimo šta bi sve zatvorenici, koji su već imali i pripremljeno oružje i eksploziv, počinili na slobodi bez obzira na to da li ona trajala čas, dan, godinu, kraće ili duže. Jer bjekstvo su, između ostalih, pokušali ubica porodice Anđelić vehabija Muamer Topalović, pedofil Edhem Meškić i vođa prve zločinačke organizacije u BiH Ferid Okić.

I pored svih propusta koje Uprava KPZ Zenica ima i koje je imala do sada, ovog puta i Upravu, i stražu i specijalce MUP-a Zeničko-dobojskog kantona treba pohvaliti. Pohvaliti za sam čin praćenja, otkrivanja i sprečavanja bijega. Ali samo za to.

Jer postavlja se pitanje kako uopšte može da bude govora o tome da okorjeli kriminalci u zatvoru dođu do naoružanja koje će, sigurno je, drugi put upotrijebiti u samom zatvoru ili na slobodi, kad dobiju izlaz. Kako je uopšte trostrukom ubici porodice Anđelić kod Konjica, vehabiji Muameru Topaloviću omogućeno da i u primisli ima mogućnost da dođe do naoružanja, a kamoli da s tim oružjem planira bijeg? Bijeg jeste spriječen ovoga puta, ali šta ako idući pokušaj Topalovića i kompanije, a biće ga sigurno, uspije?

Treba li da strahujemo od toga da će nas na spavanju zaskakivati čak radikalni islamisti, pedofili, višestruke ubice i raznorazni drugi kriminalci koji nisu na slobodi i za koje smo vjerovali da više nikad neće imati mogućnosti za to?

Ovaj slučaj pokazuje da je taj strah opravdan. Za Topaloviće i sve slične njima ne mora se formirati novi Gvantanamo, ali odgovorni moraju pronaći način da takvi budu smješteni i čuvani na mjestima gdje neće imati ni vremena ni mogućnosti da se naoružavaju i pripremaju bjekstvo.

Malo li je to što svakodnevno strahujemo od raznih kriminalaca svake vrste koji su na slobodi, koji i ovdje i u svijetu svaki dan smišljaju i proizvode neko zlo, i za koje i ne znamo gdje se sve nalaze i koliko ih je?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana