Bjegunci

Goran Maunaga

Desetine optuženih i osuđenih za ratne zločine, kao i za druga najteža krivična djela, godinama su u bijegu od pravosuđa BiH, a u toj priči najžalosnija je činjenica koja kaže da ruka prava i pravde do većine njih nikada neće doći zbog krivice samog pravosudnog sistema.

Čak i da pravosuđe BiH, eventualno, zbog toga ne snosi nikakvu krivicu, jer su, činjenica je, propisi ti koji omogućavaju bijeg optuženicima, Tužilaštvo i Sud BiH ne mogu se izuzeti iz odgovornosti za to, jer su, jednostavno, promjenu tako loših zakonskih odredaba mogli da iniciraju i njihovi predstavnici.

Prema tim propisima optuženi u BiH ne mogu biti u pritvoru godinama, ali ako već to mogu, recimo, u Haškom tribunalu, zašto pravna, zakonsko-krivična regulativa u BiH ne bi bila unaprijeđena u tom pravcu?

U tom slučaju sigurno se više ne bi dešavalo da optuženi nakon kratkog boravka u pritvoru budu pušteni da se brane sa slobode, a oni to iskoriste za bijeg u drugu državu. Još kada je ta država Hrvatska, koja dosta takvih smatra herojima, problem postaje nerješiv. Tamošnja vlast neće da ih isporuči, neće da ih procesuira niti hoće da sa BiH sarađuje kada je riječ o tom pitanju, bez obzira na potpisane međudržavne sporazume. Pošto u takvim slučajevima Hrvatska ne reaguje čak ni onda kad je na to upozori Serž Bramerc, BiH ne preostaje ništa drugo nego da se osloni na vlastite resurse.

Treba, dakle, da učini sve da bi spriječila optužene i osuđene da pobjegnu iz zemlje, jer kad oni to već učine, pravosuđe u BiH očigledno ostaje bez skoro ikakve mogućnosti njihovog daljeg procesuiranja. Do sistemskog rješavanja tog problema, odnosno do neophodne izmjene propisa, tužioci i sudije bar bi mogli da se potrude da suđenja u najtežim predmetima ratnih zločina ne traju godinama.

Tu bi i članovi VSTS-a mogli dosta da učine. Trebalo bi da bar obrate pažnju na to da na mjesta visokopozicioniranih funkcionera u pravosuđu ne postavljaju ljude bez iskustva i one sumnjivog morala. Tada se ne bi dešavalo da teži predmeti budu adaktirani, a da disciplinski postupci budu pokretani protiv onih koji djeluju onako kako to nalaže Strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Poroznost granica BiH posebna je priča, ali i ona ima izuzetno važnu ulogu u priči o bjeguncima od bh. zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana