Biznis u doba korone

Anita Janković-Rečević

Pojava pandemije virusa korona izazvala je brojne negativne posljedice, ali privreda je, čini se, nekako najpogođenija.

 

 Kako domaća, tako i globalna. Situacija koja je cijeli ljudski rod uhvatila nespreman dovela je do pada izvoza, investicija, broja zaposlenih, javnih prihoda, ali i bruto domaćeg proizvoda. Svjetski ekonomisti najavljuju duboku globalnu recesiju nalik onoj koja je svijet zadesila u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Da li će se te prognoze i obistiniti, znaćemo vjerovatno već na jesen, a već sada svjedočimo negativnim efektima epidemije koji se u velikoj mjere ogledaju u domaćoj privredi. Iako je Vlada Republike Srpske uspjela da svojim mjerama spase dobar dio radne snage i u znatnoj mjeri pogura firme koje i same nastoje da se odupru problemima koji ih pritišću sa svih strana, zarada je sve tanja. Mnogi preduzetnici, pogotovo oni mali, ne mogu računati ni na minimalnu zaradu zbog ogromnog pada prometa.

O pokretanju novih biznisa u ovoj vrlo nepovoljnoj situaciji malo ko i razmišlja. Tome u prilog svjedoče statistički podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, prema kojima interes za osnivanje firmi u prvih pet mjeseci ove godine u Srpskoj bilježi pad od 32 odsto u odnosu na isti period lani. Od januara do početka juna u Srpskoj je registrovan svega 271 poslovni subjekat, dok je godinu ranije taj broj bi­o daleko veći. Tada su za prvih pet mjeseci osnovane 403 nove firme zahvaljujući, prije svega, dobroj poslovnoj klimi.     

Ove godine ti povoljni segmenti su izostali zbog čega investitori, potpuno opravdano, ne žele da se upuštaju u rizik jer niko sa sigurnošću ne zna do kada će pandemija trajati i koliko jake posljedice će ostaviti po svijet.

Oni koji su se ipak odlučili da pokrenu biznis izabrali su djelatnosti koje ne zahtijevaju pretjerano velika ulaganja. Tako se među top pet djelatnosti koje su ove godine osnovane našlo računarsko programiranje, savjetovanje pri poslovanju i upravljanju, drumski prevoz robe, inženjerske djelatnosti, trgovina na malo preko interneta, reklamne agencije i slično. Mahom uslužne djelatnosti koje ne mogu uticati na snažniji ekonomski razvoj naše zemlje. Proizvodna preduzeća koja stvaraju novu vrijednost, koje Srpskoj i te kako fali, nažalost, izostala su sa ove liste.

U mjesecima koji su pred nama raspoloženje za pokretanje biznisa biće sigurno na istom nivou, ako ne i gorem s obzirom na svakodnevni rast broja zaraženih virusom korona koji, čini se, nema namjeru da popusti.

Ozbiljna borba za očuvanje radnih mjesta i podizanje privrede tek nas čeka i, zajedno sa brigom o zdravlju ljudi, treba da bude prioritet. To nije nimalo lak zadatak i nadamo se da neće biti nerješiv s obzirom na slabu ekonomsku moć naše zemlje u normalnim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana