Bitka nije gotova

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska već šest mjeseci bije bitku sa virusom korona, ali ni danas stanje nije zadovoljavajuće, tako da i dalje brojimo novozaražene i sabiremo ekonomsku štetu.

 

Iza nas je teških pola godine u kojoj su mnogi izgubili nekoga od svojih najmilijih, prijatelja, radnih kolega... Iza nas je pola godine, ali sve su prilike da ćemo sigurno i u narednim mjesecima morati da se borimo da bismo sa što manje posljedica, i zdravstvenih i ekonomskih, izašli iz ove pošasti koja nas je snašla u ovoj, prestupnoj godini.

Odgovornost i dalje mora biti na prvom mjestu, kao i poštivanje mjera koje su još na snazi jer trenutno nema drugog izlaza i svako od nas treba da da svoj doprinos borbi protiv nevidljivog gosta koji se, nažalost, udomaćio i u našoj sredini.

Podaci o novozaraženima na dnevnom nivou zabrinjavaju, a posebno to što je među njima sve više mlađih osoba. Jedna je, nažalost, prije neki dan sa te liste prešla na onu najgoru. Izgubila je bitku sa “kovidom 19”.

Iako se u jednom trenutku činilo, nekad s prvim danima ljeta, da je stanje bolje, pojavljivao se tek pokoji slučaj zaraze dnevno, to više nije tako. A i mi smo se, generalno, kao društvo opustili. Na to upozoravaju i doktori, koji poprilično oštro već svako malo poručuju da su bolnice pune i da se situacija ne odvija u željenom pravcu.

A da ne bi bilo još gore, moramo se pridržavati mjera koje, za sada, nisu teške ni restriktivne kao one u martu, aprilu i dijelu maja, i evidentno je da takve neće biti vraćene jer ekonomija to ne bi preživjela. Nastao bi kolaps, ali opet, sve je na nama. Ma koliko mnogi ne vjerovali da postoji virus, ma koliko vjerovali da je to izmišljotina zarad nekih političkih ili ekonomskih ciljeva, bolje da se čuvamo koliko možemo i da se kasnije ne pitamo da li smo mi “doveli” nekoga u bolnicu, na respirator ili, ne daj bože, do kraja.

Život nije stao i ne smije da stane. Malo šta je još kao prije, i dobar dio naroda je drugačiji, ali sve ima svoje. Higijena nikada nije na odmet, kao ni maska tamo gdje ima više osoba. I da se pridržavamo ograničenja kada je u pitanju broj osoba koje u isto vrijeme mogu da budu na istom mjestu.

Što god da je ovo, što ni nas nije zaobišlo, odgovornošću moramo dati svoj otpor. Pred nama je, po svemu sudeći, i dalje težak period. Polako nam stiže sezona redovnog gripa i sada je vrijeme da “hranimo” organizam i da spremno dočekamo jesen. 

Mi smo mala republika i ne smijemo dozvoliti da svojom neodgovornošću poguramo pad, ionako oslabljene privrede i zdravstvenog sistema, u kojem mnogo toga ne štima, ali bori se. Ako pojedine ne interesuju ni privreda ni zdravstvo, onda bi barem svi trebalo da imamo na umu naše najmilije, te da se ponašamo tako da ih zaštitimo koliko god je to u našoj moći. A odgovornost svakog od nas je dobar štit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana