Bitka nad bitkama

Milijana Latinović

Republika Srpska već godinama se suočava sa lošom demografskom slikom. Plač beba u pojedinim lokalnim zajednicama je prava rijetkost, nažalost. I dok bijela kuga godišnje zbriše gotovo cijelu opštinu, sve je manje parova koji se odlučuju na drugo ili treće dijete.

I uglavnom kada se priča o natalitetu, prstom se upire u porodice, u emancipovane žene koje karijeru stavljaju ispred majčinstva, ali i muškarce koji sve kasnije odlučuju da stanu na ludi kamen.

Najmanje odgovornosti stavljano je na leđa cijelog društva, a sigurno je da pojedinci nisu jedini krivci za to što svake godine bar na jednoj školi osvane katanac.

Sa druge strane, postoje oni koji osim da postanu roditelji ne žele ništa više u životu, ali im priroda ne da. To su parovi koji u tom velikom ratu za opstanak svakog sela, opštine pa i Republike, biju bitke nad bitkama, parovi koji se suočavaju sa sterilitetom.

Želja mnogih da u naručje uzmu sina ili kćerku često je morala biti potisnuta zbog nedostatka novca kojim bi platili putovanja u svjetske klinike i procedure vantjelesne oplodnje. Uz svu želju i dobru volju, odustajali su jer nisu mogli dalje.

Zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja koji finansira prva tri pokušaja VTO za sve žene do 40 godina starosti, na svijet je do sada stiglo više od 1.400 novih stanovnika Srpske. 

U borbu za bolje sutra i da nas ima više u pomoć je priskočila i većina lokalnih zajednica koje finansiraju postupke VTO. Čak 52 opštine i grada iskazali su želju da u ovoj godini budu dio ostvarenja najvećeg sna parova koji na sve načine pokušavaju da postanu roditelji.

I to je ono što budi nadu. Za mnoge je to jedina šansa da ikada postanu roditelji. Kada znaju da imaju još tri besplatna pokušaja, mnogo lakše će prebroditi onaj prvi koji počesto ne bude uspješan.

Sigurno je da je neke od tih koraka koji su učinjeni u borbi za opstanak, za natalitet, trebalo napraviti mnogo ranije, jer mnogi nisu uspjeli.

I još uvijek nije dovoljno dobro jer priča o natalitetu nije priča samo 52 opštine i grada, ona mora da bude priča svih 64 lokalne zajednice i da se tiče svih, od pojedinaca do institucija.

Parovima koji čeznu za nasljednicama mora biti pružena puna podrška i to od strane svih. Jer pružena pomoć njima je i pružena pomoć Republici da ojača u borbi sa “bijelom kugom” koja je, za sada, u prednosti.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana