Biserni mandat

Aleksandar Stojanović

Aktuelni saziv Savjeta ministara u svom mandatu nije uradio mnogo toga o čemu bi javnost pričala ili makar imala nešto na osnovu čega bi ocijenila njegov rad. Jednostavno, mandat se može okarakterisati kao sporadična, maglovita pojava u užarenom političkom životu BiH.

Ipak, Bisera Turković kao ministarka inostranih poslova od trenutka preuzimanja svoje dužnosti potrudila se da nadoknadi odsustvo većeg prisustva u medijima od strane svih ministara zajedno. I ako ne možemo dati konkretnu ocjenu cjelokupnom sazivu, možemo reći da je ona, u skladu sa svojim imenom, imala niz bisera kojima je punila medijske sadržaje. Od prvog dana njen mandat obilježio je niz radnji upitnih namjera, a samo u prošloj sedmici imala je dva, u najmanju ruku, diskutabilna poteza.

Još ranije srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik okarakterisao je Turkovićevu kao “nenavođenu raketu” i, da se ne lažemo, nijednim svojim postupkom ona nije ni pokušala da demantuje taj epitet.

To kako ona djeluje i radi nije u skladu ni sa kakvim pravilima i praksom, ali, istini za volju, cilj koji je stavila pred sebe, takvim ponašanjem, ona uspješno postiže. Na najvažnija mjesta postavlja svoje ljude, zaobilazi Predsjedništvo BiH, ne polaže nikome račune, zabranjuje članovima diplomatsko-konzularnih predstavništava neradne dane, a uspješno uhljebljuje i članove svoje porodice. Pošto upozoravanje na niz nezakonitosti u radu nije urodilo plodom, ono što najviše zabrinjava je zašto joj je takvo ponašanje dopušteno i zašto nije sankcionisana?

Ustrojstvo BiH je takvo da bi njena smjena bila skoro nemoguć zadatak, ali poražavajuća je činjenica da, osim nekoliko predstavnika u Parlamentu BiH i srpskog člana Predsjedništva, svi ostali, oborene glave i zatvorenih očiju, ćute na to iživljavanje i smijanje svima u lice!

Nevjerovatno djeluje da srpski, ali ni hrvatski ministri, a najgore od svega ni predsjedavajući Savjeta ministara, ne žele da osude takvo ponašanje. Vjerujem da to rade sa zadovoljstvom, ali nije dovoljno da samo mediji ukazuju na nezakonitost u radu i štite zdrav razum, jer odgovor mora biti sistemski i oni koji imaju stvarni uticaj treba da urade nešto više u vezi s tim pitanjem. Inače, i sami snose odgovornost.

Da se razumijemo, njen mandat ne ide na štetu samo Srbima, jer nisu njene diplomatske vratolomije pred svijetom štetne samo za jedan narod, nego za čitavu BiH  u koju se toliko zaklinju, i da ima imalo pameti u političkom Sarajevu, sami bi takvu osobu izbacili iz političkog života.

Kažu da je svaka reklama dobra reklama i Turkovićeva je tu krilaticu maksimalno iskoristila, jer je u medijima najvidljiviji član Savjeta ministara. I ako bi javnost ocjenjivala samo ono što ima priliku da vidi, to će uraditi kroz prizmu Biserinog rada. A ta ocjena bi bila katastrofalna i strogo negativna! To što neki ministri možda dobro rade daleko od očiju javnosti, džaba im, jer se loše promovišu i ćute na očiglednu nezakonitost koleginice koja na sjednicima sjedi do njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana