Bisera

 Veljko Zeljković
Bisera

Diplomatija i spoljna politika jesu ogledalo jedne države. I u slučaju BiH je tako. U protekle četiri godine gospođa ministarka Bisera Turković svojski se potrudila da to tako i bude. Uspjela je da pokaže koliko je BiH, nažalost, i dalje nakaradna država. Privatna. Stranačka.

Odakle početi? Kao prvo, ovo ministarstvo uspjela je pretvoriti u društvo s ograničenom odgovornošću. Da bi ono moglo funkcionisati na način na koji je ona željela, u njega je zaposlila mnogobrojnu rodbinu pa se čak potrudila da sina smjesti u Ambasadu BiH u Kataru. Kada je uspostavila d.o.o. smatrala je da ne mora sprovoditi politiku Predsjedništva BiH, već samo svoju ličnu i stranačku.

Nije se obazirala ni na kritike revizora da je nenamjenski trošila budžetska sredstava na mnogobrojna "službena" putovanja, ne nalazeći za shodno da ista papirima pokrije. Nije joj smetalo ni da u šoping ode sa službenim automobilom. Pa i da prilikom kupovine provuče službenu kreditnu karticu.

Mnogo puta, ova vlasnica pet stanova i druge vrijedne imovine, sa "Luj Viton" šalom oko vrata vrijednim 1.000 evra, pokazala je i neviđenu brigu kako obični ljudi u BiH žive. Smatrala je da niko nema pravo da se žali ako ima da jede, da teče med i mlijeko te da su oni koji kukaju u stvari neviđeno "razmaženi".

Osuđivala je i svaki pokušaj pomoći BiH, pogotovo ukoliko ona dolazi od mrske Srbije i onda odlazila u UAE odakle je donosila datule, da ljudima zasladi i onako gorak život. Pritom, nije prezala ni da javno podrži osuđene ili osumnjičene za ratne zločine, ali i da skokne u "službenu" Dohu, da malo proćaska s  duhovnim vođom Muslimanskog bratstva, vjersko-političke organizacije čiji je rad zabranjen u većini zemalja. 

Nisu je doticale sve ove javne prozivke pa ni one koje se tiču njenih ostalih putovanja koja je pretvorila u privatna, polutajno odlazeći na mnoga egzotična mjesta. Stigla je da ode i na Svjetsko prvenstvo u Katar, iako reprezentacija BiH nije učestvovala. Bila je i prvi zvaničnik BiH koji je posjetio Maldive od uspostavljanja diplomatskih odnosa. I predsjednik ove malene i egzotične ostrvske države se iznenadio kada se ona ukazala na aerodromu. Da li zbog skupocjenog "Luj Viton" šala ili iznenadne posjete, nije jasno. Cilj ove "tajne" posjete" bio je, navodno, unapređenje saradnje u oblasti turizma! Koliko građana BiH godišnje posjeti Maldive, da je ona morala otići to "regulisati". Naravno, sa sobom, da joj bude prijatnije tokom leta i boravka na Maldivima, povela je i sina kome je izgleda dosadio katarski pijesak. Što jednom neko reče, nije Bisera luda, već oni koji su sve ove godine trpjeli i tolerisali njene "nestašluke".    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana