Bisera, biseri i aerodrom

Marijana Miljić Bjelovuk

BiH je daleko od bilo kakvih bisera. Ali nije daleko i izgleda nikada neće ni da se makne od prvog mjesta u svijetu po pitanju bisera (izjava) i loših, nikakvih, poteza političara. Na toj skali smo broj jedan na svim svjetskim ljestvicama. Za takvo pozicioniranje treba da, između ostalih, prije svega zahvalimo ministarki inostranih poslova BiH Biseri Turković. Jer njena izjava da se u BiH dobro živi i da su građani, eto, samo malo više razmaženi nikako da se bude skinuta sa trona ovogodišnjih bisera domaćih nam političara.

Gospođa Turković ne mijenja svoje mišljenje. Možda iz limuzine, kojoj su zatamnjena stakla, ne vidi prosjake koji prebiru po kontejnerima u nadi da će naći bar zalogaj hljeba. Pored toga, sigurno sa svojom platom od nekoliko hiljada maraka nema problema sa nabavkom osnovnih životnih namirnica, dok oni pored nje u redu iz svih pregradica u novčaniku sabiraju novac za bar jedan obrok. Možda se, pak, gospođa Turković hrani po restoranima pa nema pravi uvid u stanje cijena na tržištu ili pak za nju neko obavlja drugu kupovinu - kućna pomoćnica, jer ona ne može sve stići od građenja “dobrih” diplomatskih odnosa. Time bi se možda mogla i objasniti izjava jednog političara, u ovom slučaju gospođe Bisere koja tvrdi da se u ovoj zemlji dobro živi i da su ljudi samo razmaženi.

Koliko dobro obavlja svoj diplomatski posao i koliko misli da dobro živimo svakodnevno ovjerava novim potezima koje izbacuje kao iz rukava. Jer šta će nam novi projekti koji bi doprinijeli privrednom razvoju i novom zapošljavanju jer onda bi prestigli i Švajcarsku. A to nam baš ne treba, postali bi im konkurencija?!

Da nije žalosno, možda bi bilo smiješno. A do smijeha nije nikome kada jedan političar ne dozvoljava da bude potpisan dokument između BiH i Srbije po pitanju gradnje aerodroma u Trebinju.

Zbog toga ne bi trebalo da nas iznenadi ništa od Turkovićeve. Vjerovatno ima spisak projekata koji su vezani za Srpsku koje treba sabotirati i prolongirati za neko vrijeme, kada budemo lošije živjeli. Takva politika dodvoravanja lideru političke partije i sabotiranju svega što je vezano za Srpsku i Srbe nikuda ne vodi, a posebno ne građenju diplomatskih odnos. Daleko smo mi od toga.

I dok mi čekamo neki novi potez, koji je sigurno već naštancan i na vrhu fioke u Biserinoj kancelariji, domaći građani nastaviće da nam odlaze, prije svega zbog takvih političara i njima sličnih. Da će se nešto uskoro promijeniti, znamo da neće. Takva politika traje decenijama i biće nastavljena. A na domaćem stanovništvu je da odluči da li će Biseru i slične njoj podržati na oktobarskim izborima, kao i onima koji bi trebalo da budu održani za dvije godine. A nema sumnje da će se naći na listama za pozicije sa kojih se ne vidi bijeda, čemer i jad domaćeg stanovništva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana