Biraj pametno

Milijana Latinović

Hiljade svršenih osnovaca u Republici Srpskoj nalaze se pred najvećim izazovom u životu, koju srednju školu odabrati. Iste brige i dileme muče njih, kao što su mučile i generacije prije. Na raskrsnici su puteva između onoga što vole i onoga što je dobro plaćeno, a počesto ne ide jedno s drugim. Bilo kako bilo, neko zanimanje moraju odabrati.

U vrijeme pandemije, kada je korona svoje okove stavila na sve segmente života, pokazalo se da je radnik u realnom sektoru vredniji od suvoga zlata. Na leđima radnika privreda je uspjela da iznese teret krize, da pokaže vitalnost i u ključnim momentima zbije redove, reorganizuje proizvodnju i opstane. I ne samo da je opstala, nego je i zaradila neki dinar više u odnosu na godinu prije pandemije.

To je dobar pokazatelj budućim srednjoškolcima kako da biraju zanimanja. Uzalud je upisivati nešto ako već sada sa istom diplomom na birou čami hiljade onih koji ne mogu da dobiju posao. Uzalud je, koliko god voljeli i sanjali da se bave baš tim poslom. Sa druge strane, odavno se pokazalo da domaćoj privredi trebaju stručni mladi ljudi, koji po izlasku iz školske klupe znaju da rade, jer su imali kvalitetnu praktičnu nastavu na kojoj su dobrim dijelom ispekli zanat. I to je faktor koji prilikom upisa ne treba zanemariti. Organizovana praktična nastava, pa još u nekom od uspješnih preduzeća, pola je puta do zaposlenja.

Iako mnogi sanjaju da nakon srednje škole zakorače i na stepenik više i postanu akademski građani, što je svakako u redu, ne treba bježati ni od zanata. Pokazalo se godinama unazad da su vrijedni i stručni majstori cijenjeni i traženi na zapadu, a kako ih je većina otišla preko grane, domaća privreda vapi za stručnim kadrom.

Ako generacije do sada nismo naučili, onda one koje dolaze svakako moramo, od radnog odijela i rukavica ne treba bježati. Neko je rođen da bude najbolji pekar, neko zidar koji će graditi veleljepne zgrade, a drugi pak da budu svjetski priznati ljekari. Ali ne mogu svi biti sve i ne mogu svi studirati. Zato je pravi izbor nužan.

A na putu ka blistavoj karijeri onih koji ovih dana biraju buduće zanimanje mnogo jače treba da se uključe institucije i pruže podršku, savjetodavnu, materijalnu i svaku drugu. Samo pažljivo skrojene upisne politike, po mjeri đaka, ali i privrede, donijeće rezultate. Stipendije i praksa u preduzećima sigurno će privući đake, a rast plata i poštovanje prava radnika obezbijediće njihov ostanak. Nikome neće pasti na pamet da pakuje kofer za Evropu ako se njegov rad i trud budu cijenili i ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana