Birački odbori

Vedrana Kulaga Simić

Izborni ciklus u BiH je uvijek pod posebnom lupom i od strane učesnika u izbornom procesu i od strane građana koji od njih očekuju da njihovo građansko pravo ne naruše ni na koji način.

Ali, kako to obično biva, izborna noć i jutro poslije izbace na površinu brojne greške i probleme.

Centralna izborna komisija analizirala je lani ponašanje članova biračkih odbora tokom prošlih lokalnih izbora širom ove zemlje - od rukovodstava do ostalog članstva.

Upoređujući propuste nastale na tim lokalnim izborima sa propustima kojih je bilo u prethodna dva izborna ciklusa došli su do podatka da je svakog puta bilo više grešaka, a da su izgovori mahom ostali isti. Oni se mogu svesti na fizički umor, neznanje i lošu obuku.

To su stvari koje nadležni treba da imaju na umu i u ovom izbornom periodu koji lagano kuca na vrata. Lokalni izbori su već raspisani, a rokovi "cure" te će ubrzo doći na red i nova obuka članova biračkih odbora.

Jasno je da je dug izborni dan u BiH, ali to nije ništa novo ni iznenađujuće. Svako ko se prijavi i bude izabran za člana odbora mora da zna šta ga čeka i šta se od njega očekuje i da nikakvi izgovori na kraju ne pomažu kada nečije građansko pravo bude dovedeno u pitanje ili još gore prepravljeno.

Iako je jasno da se greška uvijek može potkrasti, analiza je pokazala da neki propusti nisu bile samo greške do kojih je došlo zbog umora, pada koncentracije ili neznanja, već da su više plod različitih interesa. To mora biti presječeno čim prije, jer volja svakog birača mora biti poštovana ako želimo da imamo legitimno izabrane predstavnike naroda i da pokažemo da smo eto i mi u BiH dio demokratskog svijeta.

Dobar dio odgovornosti u cijeloj priči snosi i CIK BiH. Analiza koju je sam uradio treba da im posluži kao nauk za dane koji dolaze da ne bi nekad krajem iduće godine ponovo čitali o umornim i neukim članovima odbora.

Mnogi angažman u odborima traže da bi zaradili koju marku. Tu borbu niko ne smije da ospori, ali i oni moraju da budu svjesni odgovornosti koju ta zarada nosi sa sobom. Pažljivo slušanje na obukama i pošteno polaganje izbornog ispita samo su dva putu koja vode ka demokratskom cilju, ali njima moraju da idu i drugi čije je ime, na bilo koji način, povezano sa izborima, odborima i rezultatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana