Birački odbori

Svjetlana Šurlan

Na jednim od prošlih izbora kandidat za člana Predsjedništva BiH bila je žena koju nikada niko nije vidio i koja se nikada nije javila na kontakt telefon koji je ostavila u Centralnoj izbornoj komisiji. Čak za vrijeme izbora nije ni bila u BiH, već u SAD.

Sada su se među kandidate za predsjednika Republike Srpske prijavili vozač i tjelohranitelj SDS-ovog kandidata za predsjednika RS Ognjena Tadića. Obojica su iz Istočnog Sarajeva, a da li je slučajno ili ne, u CIK-u su iz ovog grada dostavljene dvije identične prijave za predsjedničku funkciju, istim rukopisom ispisane, sa istim kontakt telefonom.

Postoje i dva prijavljena kandidata, takođe za istu funkciju, koje zastupa ista osoba iz Zvornika, i do kojih se ne može nikako doći.

Ova lica ne provode kampanju, niti imaju istinsku namjeru da osvoje povjerenje građana.

O trgovini pozicijama u biračkim odborima odavno se zna, ali se u zakonima ta oblast ne definiše jasnije i ne kažnjava rigoroznije. Tako u BiH prolaze izbori za izborima.

Manipulantima se daje mogućnost da se kandiduju, a onda pozicije u biračkim odborima prodaju drugima koji žele da kontrolišu određeno mjesto i prebrojavanje glasova.

Koliko to na kraju može da utiče na volju građana, niko ne može pouzdano reći, ali se svi slažu da utiče i da je to prevara.

Centralna izborna komisija BiH i mnogobrojne opštinske i gradske izborne komisije moraju više da se bave otkrivanjem mahinacija i manipulacija tokom izbornih procesa.

Budući parlamentarci moraju da mijenjaju zakone, a nevladine organizacije i narod da vrše pritisak da se to desi. Neophodno je da zakoni budu jasniji, pravedniji, da volja naroda bude volja naroda, a ne plod mahinacija.

Izborne komisije su na potezu, da urade sve što mogu da oni koji namjeravaju da obmanu narod ne budu u ponudi za izbor, jer jednostavno to ne zaslužuju.

Glasovi do kojih se dolazi mahinacijama zasigurno neće ni pobjednicima, ni gubitnicima izbora donijeti ono šta žele - istinsku podršku naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana