“Birač”

Goran Maunaga

Nova Vlada Republike Srpske, sa premijerom Željkom Cvijanović na čelu krenula je odlučno u uvođenje reda tamo gdje su interesi RS najugroženiji. Jedan od primjera za takvo, odavno potrebno i neophodno postupanje vlasti, je i odluka o formiranju Koordinacionog tima za kontrolu rada Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika.

Razloga za to je više, a još 2005. godine, samo godinu poslije otpočinjanja funkcionisanja te fabrike, poslije privatizacije izvršene 2001. godine, bilo je jasno da ta firma, zajedno sa svojom banjalučkom ispostavom “Balkal”, proizvodi gubitke.

Predstavnici litvanske “Ukio grupe”, koja je u “Birču” kupila većinski paket akcija, u nekoliko navrata prethodnih godina s razlogom su zahvaljivali Vladi RS, koja je učinila sve da firmu stavi na noge, ali uzalud.

Direktor te firme izjavio je krajem prošle godine da je “Vlada RS donijela više odluka, zaključaka i određenih mjera, kojima je pomogla da 'Birač', koji ima više od hiljadu zaposlenih radnika, lakše prebrodi poteškoće sa kojima se suočava u ovoj svjetskoj ekonomskoj krizi”.

Naravno, on nije spominjao pokušaj “Ukio grupe” da iz “Birča” 2011. godine u Litvaniju iznese 135 miliona KM. Ne zna se koliki dio tog plana je realizovan, pa su još više čudne mjere prethodne Vlade, kojima je ona, i poslije toga, “pomogla 'Birač'“, umjesto sprovođenja kontrole, poput ove kakvu je juče preduzela nova Vlada.

Naime, tada je “Ukio grupa” napravila plan da taj novac iz dva povezana preduzeća “Alumina” i “Mehanika” iz Zvornika prenese u firmu “Birač Europe” u Litvaniji u svrhu njene dokapitalizacije. Vlasnik “Birač Europe” je zvornički “Birač”. Tom odlukom iz “Alumine” je trebalo da se prenese 127, a iz “Mehanike” oko osam miliona KM.

To je samo jedna od mahinacija prisutnih u “Birču” od njegove privatizacije i od početka rada. Sve te firme, kao i banjalučka firma “Balkal”, za koju je “Birač” prerađivao glinicu, koja je zatim plasirana jednoj inostranoj kompanija iz “Ukio grupe”, naći će se pod lupom policije i inspektora. Osim toga, mora se iznaći i način da “Balkal”, koji je u stečaju i “Birač” plate oko 13 miliona poreskog duga.

Nesumnjivo je da će 20 inspektora MUP-a, Poreske uprave, Deviznog inspektorata i Republičke uprave za inspekcijske poslove, zaduženih za taj posao, neminovno naići i na pitanje razloga i načina pomoći bivše Vlade RS “Birču” u vrijeme kad su “Birač” i “Ukio grupa”, po svemu, vapili za temeljitom kontrolom, koja nikad nije sprovedena. Javnost baš željno očekuje odgovore.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana