Bio jednom jedan selfi

Darko Momić

Bio jednom jedan papir. Niko ga nije poslao, niko ga nije primio, niko ga nije potpisao i niko na njega nije udario pečat, ali on kruži po Briselu, svi o njemu govore, a u BiH se u vezi s tim “non-pejperom” vodi žestoka politička borba.

 

Tu žestoku borbu izazvale su tvrdnje da famozni “non-pejper” govori o mirnom razlazu BiH i prekrajanju još nekih granica na zapadnom Balkanu. Zabrinutost izaziva što su u odapinjanju verbalnih političkih strelica iz političkog Sarajeva počeli ozbiljno da pominju onu riječ od samo tri slova od koje na ovim prostorima treba bježati po svaku cijenu. Pri tome, pravu konfuziju izaziva činjenica da do juče, kada je to uradio slovenački portal “necenzurisano.si”, niko nije potvrdio postojanje tog dokumenta, dok su se istovremeno mogle čuti žestoke političke prijetnje i optužbe, prije svega u BiH, ali i u cijelom regionu, vezane za famozni papir.

Da bi stvari bile jasnije, red je objasniti šta u suštini znači termin koji je proteklih dana izazvao političku buru od Sarajeva, preko Ljubljane i Budimpešte, pa do Brisela. A “non-pejper” ili u najgrubljem prevodu na srpski jezik “nepapir” u evropskom diplomatskom rječniku je neformalni dokument koji se podnosi kao dio pregovaračkog procesa, obično radi izazivanja reakcije ili rasprave o određenoj temi oko koje nema saglasnosti. Ugledni srpski lingvisti ocijenili su da su “svjetska administracija, a prije svega Evropska unija, a sa njom i Ujedinjene nacije, došle do spasonosnog termina “non-pejper” koji im je poslužio da u svojim arhivima imaju pisani dokument kojim je započet rad na nekom dokumentu, ali koji će tek možda biti izglasan na nekom najvišem nivou”. Dok se to ne desi, svjetski moćnici bi u rukama imali samo “non-pejper” kojim niko ne može mahati kao obavezujućim dokumentom.

Posebno interesantno je da su srpski lingvisti “non-pejper” uporedili sa principom, a u suštini sa ispraznom frazom koju popularizuju naši političari prilikom svake runde razgovora o ustavnim promjenama, podjeli izbornog plijena i sličnim trivijalnostima koja glasi “ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”. Prema pokojnom Jovanu Ćirilovu, “non-pejper” je kao nešto čega nema, puka skica, a u stvari kako kaže, ozbiljna skica na kojoj se katkad dugo radilo da bi jednom bila prihvaćena i sprovedena u djelo. Ćirilov je otkrio i da je “non-pejper” mogla biti 2013. proglašena za riječ godine, umjesto riječi selfi, što je engleska novokovanica za fotografiju koju neko snimi svojim mobilnim telefonom uperenim ka sebi.

Elem, ukoliko je “non-pejper” autentičan, jasna poruka onima iz Sarajeva koji histerično govore protiv mirnog razlaza jeste da mogu da se slikaju sa BiH. Jer ono što se priča, il' je bilo, il' će biti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana