Biljana Plavšić

Miroslav Filipović
Biljana Plavšić

Vijest da će Biljana Plavšić, nekadašnja predsjednica Republike Srpske, biti puštena na slobodu 27. oktobra s pravom je kod svih dobronamjernih ljudi ove zemlje ocijenjena kao pravedna.

Riječ je o visoko moralnom državniku koji je hrabro i podignute glave priznao svoj dio odgovornosti za tragična dešavanja u proteklom ratu i, samo na osnovu predsjedničke funkcije, dobrovoljno se javila Sudu u Hagu, iako direktno nije naredila nijedan zločin.

Biljana Plavšić, osuđena za progon nesrpskog stanovništva, viteški i dostojanstveno podnijela je egzistencijalno satirući sudski proces i više od šest godina zatvora u Švedskoj, gdje je sama branila najviše moralne vrijednosti -pravdu i istinu.

Zato Srpska treba časno i ponosno da dočeka svoju prvu predsjednicu koja je pokazala da se za istinu, ipak, isplati žrtvovati. Biljana Plavšić se nije žrtvovala samo za Srpsku i srpski narod u BiH. Ona se žrtvovala za sve.

Pa čak i za one koji je nazivaju najpogrdnijim imenima. Samo oni to ne mogu da shvate, jer su zaslijepljeni i zatrovani mržnjom koja hrani njihov rušilački duh. Njeno žrtvovanje je temelj mira i pomirenja u ovoj zemlji. Ali njihovi mračni i netolerantni umovi im ne dozvoljavaju da istini pogledaju u oči.

Oni jednostavno ne mogu da pojme suštinu žrtvovanja Biljane Plavšić koja je preuzela odgovornost na sebe i krivicu svih za sve. To ne može svako, to mogu samo najhrabriji i najmudriji. Time se uzdigla visoko iznad patološke mržnje i netrpeljivosti koje razaraju ovu nesrećnu zemlju.

Zamislimo samo situaciju u kojoj bi svi ratni lideri, sve tri nacije, krenuli putem Biljane Plavšić i priznali svoju odgovornost. Bio bi to istinski put pomirenja.

Ovako na jednoj strani imamo primjer hrabre žene državnika, a na drugoj primjere Ganića, Kljuića, Dudakovića, Orića, Silajyića... koji ne samo da nisu preuzeli odgovornost za ratne zločine, već i dalje pogubno djeluju po budućnost BiH.

Potpuna satisfakcija biće ostvarena tek onda kada pravi zločinci budu odgovarali za svoje zločine ma kako se zvali. Ostaje nada da će se i to jednom desiti. I, naravno, divljenje Biljani Plavšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana